Vinska vizita v Zagorju

Vinska vizita v Zagorju 2

Udruga WOW, inače poznata po organizaciji mnogih evenata posvećenih promociji hrvatskih vina i ovaj put je odlučila popularizirati jedan pomalo zaboravljen vinski kraj – Zagorje. Ideja se rodila nakon obilaska nekoliko hrvatskih vinskih regija, kad smo shvatile da nekim regijama treba naša pomoć, a svakako je među njima Zagorje koje treba vratiti na vinsku kartu Hrvatske i Europe – kaže Sanja Muzaferija. Projekt smo realizirale Vlasta Pirnat, Meri Cipranić i ja, uz podršku još nekih WOW-ica, no najvažnije je da nas je podržala i shvatila da je promocija ključna, vlasnica poznate vinarije, Alica Petrač, koja je i sama članica udruge. Ideja je bila dovesti inozemne novinare koji će u društvu predstavnika domaćih medija i WOW-ica upoznati Hrvatsko Zagorje, vina i hranu ovoga kraj te provesti dva i pol lijepa dana kod nas, a za kraj je predviđen i obilazak fantastičnog Muzeja krapinskog čovjeka u Krapini. Gošće su bile Agnes Nemeth glavna urednica mađarskog vinskog portala VINCE MAGAZIN i  glavna urednica revije Pet zvezdic iz Slovenije, Urša Cvilak. A u vinskoj viziti vinarija Petrač i Vuglec Breg sudjelovali su i hrvatski novinari Ivo Kozarčanin, Vitomir Andrić, Lada Radin, Morana Zibar i drugi.

Impozantna vinarija Petrač, smještena je na bajkovitom Hršak brijegu, i jedna je od mlađih u Zagorju. Na 10 hektara zasađene su sorte chardonnaya, graševine, rajnskog rizlinga, cabernet sauvignona i merlota. Zanimljivo je to da je donedavno bilo zabranjeno saditi sorte cabernet sauvignona i merlota, no snalažljiva Alica i njezin glavni enolog, Igor Horvat, su svojim trudom i upornošću uspjeli izboriti dozvolu za sadnju ovih bordoških sorti. Danas su njihovi vinogradi prekriveni sa 70% crnih sorti.

Kušaonica i kuća za odmor su naprosto prekrasni jer unutrašnjost krasi drvo koje daje neizmjernu toplinu i osjećaj udobnosti i zaštićenosti. Kušaonica je spoj modernog i starog,  koju grije prekrasan veliki kamin uz čiju vatricu možete istinski uživati u vinima Petrač, a nas je za dobrodošlicu dočekao odličan pjenušac od graševine, iz 2002. godine, a tek nedavno degoržiran. Apsolutni hit vinarije Petrač! Nažalost, količine su ograničene.

Vinarija Petrač, iako mlada, ponosna je vlasnica nekoliko medalja osvojenih na prestižnim vinskim natjecanjima. Kad bismo trebali istaknuti neko vino, onda bi to bio već spomenuti pjenušac, no i druga vina su apsolutno za pohvalu.

Na slijedećem brijegu, nedaleko od vinarije Petrač smjestio se Vuglec Breg koji ove godine slavi 10 godina profesionalnog bavljenja vinom. No Vuglec Breg nije samo vinarija, oni su prava bregovita oaza za odmor. Od široke gastronomske ponude do zabave za djecu, za svakog su ponešto osmislili.  Nije ni čudo što godišnje imaju preko 25.000 gostiju iz cijelog svijeta i što su uvršteni u najpoznatiji turistički vodić Lonlely Planet.

Boris Vuglec može se pohvaliti mnogim domaćim proizvodima koje je moguće kušati u njihovom restoranu, a posebno je ukusna janjetina zbog ljekovitog bilja kojim se hrane ovce.

Mnogima je možda nepoznata činjenica da Vinarija Vuglec ima  čak 3 pjenušave etikete.  Sva su tri pjenušca rađena klasičnom brut metodom. Bijeli na bazi chardonnaya s malo zelenog silvanca i graševine. Rosé je od crnog pinota i frankovke i crveni pjenušac od cabernet sauvignona koji je preko dvije godine odležao na kvascima. Tko se nađe u Vuglec Bregu ne smije propustiti kušati ove divne pjenušce. No i druga vina su lagana i jako dobra. Suprotno uvriježenom mišljenju kako Zagorci poslužuju kiseliš.

U Zagorju su osim svjetskih sorti zasađene i mnoge autohtone. Tako se među tim domaćim sortama našla i Krapinska Belina. Na agronomskom fakultetu, genetskim testiranjem, ustanovljeno je kako je upravo ova zagorska sorta, zvana i imenom Belina bijela velika,  otac poznate francuske sorte chardonnay. Ova informacija baca novo svjetlo na ovu vinsku regiju.

Mnoge stvari su se promijenile u Zagorju pa tako i njihova vina. Od nekadašnjih kiseliša i „delaneca“ do današnjih jako dobrih, kvalitetnih vina kojima se apsolutno mogu pohvaliti. Ove vinarije zasigurno prate svjetske trendove i imaju pravo biti na hrvatskom vinskom tržištu. Nadamo se da će Vinska Vizita v Zagorju powered by WOW, uvelike pridonijeti promociji Zagorja, njihovih vina, turizma i općenito vinskog kraja.

Sharing is caring!