VINO U SRIDU: Vinarija Prović & konoba Korta

VINO U SRIDU: Vinarija Prović & konoba Korta 1

Vino u sridu je projekt koji su pokrenuli entuzijasti, znalci i ljubitelji vina i vinara, i tako Gradu Splitu i njegovim domaćim i stranim gostima već drugu godinu zaredom svaki tjedan približavaju hrvatska vina i vinare. Izuzetno dobro prihvaćen projekt svaku srijedu čini uistinu posebnim doživljajem a ovogodišnja je novost da svaku od vinskih priča sa slasnim zalogajima prati jedan splitski restoran, te da su u brojnim gradskim restoranima cijeli taj tjedan cijene određenog vina – promotivne. Događaj Vino u sridu s vinarkom i članicom udruge WOW Monikom Prović održan je  26. srpnja u Muzeju grada Splita uz tartar biftek made by konoba Korta, a  popratile su ga i WOWice.
Provići su marljivi i sposobni, nadahnuti i vrijedni vinari iz Opuzena, s Neretve, iz specifičnog okruženja, posebnog terroira na kojem su vinogradi okruženi mandarinama, a tlo koje je nekada prekrivalo more još se uvijek odlikuje slanoćom i mineralnošću. Poetično govore o svome kraju: – Pedalj po pedalj zemlje čovjek je ovdje otimao od mora i stvarao plodno polje. Mala polja koja podsjećaju na otočiće okružena su bočatom vodom pa se u polje često ide čamcima trokutnog presjeka zvanim “trupice”, a u jesen se njima prevozi ubrano grožđe. Vinogradi su smješteni dijelom po okolnim brdovitim stranama, a od vinskih sorti grožđa najviše je plavine, cabernet sauvignona, merlota i drugih. Samo dva kilometra od ušća Male Neretve smjestili su se naši vinogradi – kažu Provići, a mi dodajemo: ovdje nastaju odlična vina koja objedinjuju temperament juga i eleganciju i mineralnost.
Na „Vinu u sridu“ kušale su se sve etikete Provićevih. Vino Livija je ime dobilo po rimskoj carici, Augustovoj ženi a to je svježe, zavodljivo vino autohtone sorte zlatarice, jedne od roditelja pošipa. Lagano je, lijepih aroma i idealno za ljetne vrućine. Chardonnay je snažnog tijela i izražene mineralnosti; mekog, maslastog okusa, aroma zrelog voća (jabuke, ananasa, pa i banane). Merlot Cabernet Sauvignon je kupaža merlota 65% i cabernet sauvignona 35%. Terroir vino, mekanog i zaokruženog mirisa. Modrič Reserva je dobio ime po bočatom jezeru poznatom u Neretvi, a to je bordoška kupaža kupaža merlota i cabernet sauvignona, samo iz najboljih godina, odležavana u hrastovim bačvama 24 mjeseca. Nakon svega rečenog, poprilično je jasno kako su se WOW-ice i prijatelji proveli te srijedu u dvoru Muzeja grada Splita, pridruživši se autorima projekta Vino u sridu, Alenu i Siniši u  posebnom doživljaju za kojeg sami Provići kažu – razigrali smo osjetila Neretvom… Siniša Koceić je slikovito pokazao kako to crno vino „diše“ kad ga dekantiramo….Alen Gulan je pričao priču o skoro zaboravljenoj zlatarici a Monika Prović se također osvrnula na tu staru autohtonu sortu posve spremnu za (n)ovo vrijeme i u svom već poznatom stilu približila posjetiteljima svoj kraj i njegove blagodati. Sve u svemu jedna posebna večer na posebnom mjestu, muzeju koji odiše prošlošću ali je otvoren za sadsašnjost i utire put vinskoj budućnosti.

Adela Visković, Sanja Muzaferija

Sharing is caring!