Prvo ovogodišnje druženje primorsko-istarskog ogranka WOW-ica, održano je u Voloskom u predivnoj slastičarnici Kaokakao kod simaptične domaćice i vrsne slastičarke Anje Žulić.
Slastičarnica „Kaokakao“ otvorena je u listopadu 2014. a u vrlo kratkom roku osvojio je nepca svih zaljubljenika u slatko, postao mjesto gdje se redovito traži stol više da se može uživati u kolačima, kavi i ugodnom ambijentu. Ubrzo, ova se slastičarnica proslavila na cijelom Kvarneru (i šire). Premda budno prate sve nove trendove u slastičarstvu, svoju ponudu ponajprije zasnivaju na francuskom i talijanskom a nije nevažno potcrtati da koriste samo kvalitetne namirnice bez polugotovih i gotovih proizvoda i smjesa. A kako tek kolači izgledaju! Ovoga puta, uz uz fine kolače WOW-ice su sljubile vina vinarije Tomaz iz Motovuna. Vinarija Tomaz ima tradiciju od 1918. godine a proizvode i maslinova ulja i rakije. Prednost vina obitelji Tomaz su mikroklimatski uvjeti u kojima se spaja mediteranska i kontinentalna klima. Sve o svojim vinima ispričale su nam predivne mama i kći, Danijela i Stefani Tomaz.
A kako najbolje spojiti vino i kolače objasnila je sommelierka Alena Stuparić iz Enotece Istriana koja se nalazi u Puli, na predivnom pulskom Forumu. Poigrala se okusima i mirisima, te pokušala gotovo nemoguće: sljubiti jednu vrlo šaroliku paletu vina vinarije Tomaz upravo s kolačima, a ne npr. sa sirevima! Zahtjevan zadatak s tim da nijedna WOW-ica prije ovog događanja nije bila na sličnoj radionici i jedva su dočekale ovaj slatki izazov.
Krenulo se s vinom Rose Flaminio 2016, 12% alkohola, dobiveno od sorte terana, nježno ružičaste boje, raskošnih voćnih aroma.
Kombiniran je uz desert od bavarske kreme od vanilije i želea od jagode. Kako je Alena objasnila, bitno je postići harmoniju u ustima, nište ne smije dominirati. I upravo je tako bilo kod ove kombinacije…harmonija okusa!!! Sljubljivanje je uspjelo 100%.
Vino nježno, lagano, svježe u savršenoj ravnoteži s laganom i osvježavajućom kremom kojoj je posebnu svježinu dao žele od jagode. Drugo vino bila je malvazija Avangarde 2016, 13% alkohola. Aromatično, voćno, koje mirisom podsjeća na zelenu jabuku, s naglašenom mineralnošću.
Ovo vino kombinirano je s desertom od svježeg sira (cheescake). Iako je vino samo za sebe bilo odlično, cheescake također fenomenalan, zaključak je da u kombinaciji vino dodatno naglašava kiseline iz sira, te da je kombinacija „pogođena“ za oko 70%. Očekivano, budući da malvaziju nije nimalo lako sljubiti s kolačima. Treća kombinacija započela je s vinom Teran Barbarosa 2015.,30 dana maceracije, 12 mjeseci odležavanja u drvenim bačvama, a vinarija Tomaz ima jednu od najboljih pozicija za teran te nije čudo da je vino izraženih tanina, miriše na bobičasto voće, purpurno-ljubičastog odsjaja, puno alkohola. Posluženo je u kombinaciji s desertom od čokoladnog moussa. Čokolada je iz Vijetnama, 78% kakaa, citrusne note u čokoladi, a kolač sa zrnom soli, koje daje predivan „kick“ čokoladnom mousseu. Zaključak: teran naprosto božanstven, kolač također, ali je ipak crna čokolada malo nadjačala okus terana u ustima (sljubljenost oko 90%).
Četvrta kombinacija merlot Silente 2015, 14% alkohola, 30 dana maceracija, 12 mjeseci odležano u drvu. Vino s malo tanina, laganog tijela, toplo u ustima…
Uz desert passionfruit tamna čokolada (mousse od marakuje).
WOW…je bila reakcija….Savršeno! Kombinacija pogođena 150%!!!!! Merlot u kombinaciji s marakujom i tamnom čokoladom bila je kombinacija koja je oduševila.
Kisela marakuja nakon koje bi vino „ubilo“ kiselinu te ostao fini okus…teško objasniti savršenstvo spoja, definitivno bi trebalo probati! Kod petog sljubljivanja – prilika za kušati posebnu malvaziju Sesto Sento, 2015. Maceracija 20 dana, 12mjeseci u bačvama od akacije i murve, a upravo ova kombinacija joj daje posebnost. Zlatno-žute boje, vrlo moćno vino koje – što je duže u čaši mijenja se…dobiva nove okuse i mirise, dimenzije i finese.
Kombinirana je s mousseom od karamela s listićima badema i zrnom soli koje je naglasilo finoću okusa lagane i profinjene karamele. U ovoj je kombinaciji malvazija Sesto Sento ipak malo dominirala (izglasano je 90% sljubljenosti). Za kraj muškat Dolce Anima 2015, 12% alkohola, poluslatko, desertno vino, jako lagano u kombinaciji s predivnim desertom millefoglie.
Savršena krema od vanilije i prhko domaće lisnato tijesto. Predivna osvježavajuća kombinacija kolača i vina značila je samo jedno, univerzalno mišljenje okupljenih dvadesetak članica udruge: sljubljenost 100%! Nakon 6 predivnih vina i 6 predivnih kolača (raskoš za oči i za nepce), uživanja, komentiranja, razmjene iskustva, činilo se da je vrijeme naprosto proletjelo. Ali, tako je uvijek na WOW druženjima. Bilo je ovo jedno savršeno druženje, puno pozitivne energije, predivnih žena koje su uživale i otkrivale neke nove okuse i kombinacije. S obzirom da su neke došle iz Istre, većina iz Rijeke a neke s otoka Krka i prvi se puta uživo upoznale – druženje i kušanje bilo je više nego uspješno. Zato se zaključak nametnuo sam od sebe: prekratko je trajalo i mora se ponoviti.
Sara Prostran i Margita Belušić Gobić
Sharing is caring!