Vincelovo kod vinara Adžića

Vincelovo kod vinara Adžića 1

U organizaciji Miva galerije vina i članice udruge WOW Jasne Mohor te njezinog supruga Gordana, nekoliko se WOW-ica uputilo u Kutjevo, na tradicionalan posjet obiteljskom gospodarstvu i vinariji Adžić povodom obilježavanja svetkovine „Vincelovo“, u čast blagdana Sv.Vinka, zaštitnika vinogradara, a kojom vinari kroz stoljeća obilježavaju početak rezidbe vinove loze u svojim vinogradima. Svečanost posvete vinograda Adžići dijele s brojnim gostima, poslovnim partnerima, prijateljima i članovima obitelji. WOW-ice su provele dan kao gošće obitelji u veselom raspoloženju uz pjesmu i tamburaše, kobasice, čobanac te neizbježno kušanje vrhunskih vina Adžić.

Gosti se kod Adžićevih dočekuju uvijek veselo i s radošću te upućuju da slobodno razgledaju imanje, podrum i salone obiteljske kuće. U dvorištu posvuda gore otvorene vatre na kojima se nabodene na dugačke štapove peku kobasice s kriškama slanine. Bačvice mlade graševine iz berba 2015. strateški su raspoređene posvuda da se gosti po voljki i želji sami posluže vinima. To se zove susretljivost i povjerenje!

Poslužena je zlatna graševina berba 2015. “uparena” sa sarmom, malim svicima slavonskog kulinarskog umijeća te svježim sirom, kulenom, pršutom, francuskom i salatom od kupusa. Uz kriške slasne torte i sitne kolače, servirana je predikatna berba iz 2010., a kušale su se i ostale sorte koje obitelj Adžić uzgaja na 10.000 hektara vinograda – ponajprije crni i sivi pinot, rajnski rizling i zweigelt.  Ljubav i mar na nepcima – od grožđa sa čuvenih položaja Mitrovac i Venje. Ipak, favorit njihove ponude je Zlatna graševina, pomalo slatkasta okusa, polusuha, smišljena da zadovolji suvremeni ukus današnjeg vinoljupca. U vinskom svijetu, obitelj Adžić je stekla slavu svojom iznimnom graševinom, sortom koja čini više od 60% njihove ukupne proizvodnje i predstavlja svojevrsni zaštitni znak Zlatne doline. Vrijedno je spomenuti i njihov rajnski rizling kao i sivi i crni pinot visoke kakvoće, posebno omiljen kod vinoljubaca. WOW-icama i ostalim gostima dogodio se i jedan posebno uzbudljiv obilazak dvorca Kutjevo. Ovo prelijepo zdanje nedavno je preuređeno u hotel, a koristi se za seminare i edukacije zaposlenika koncerna “Agram” u čijem je i vlasništvu. Dvorac su u 13. st. podigli redovnici cisterciti, narodu poznati kao bijeli fratri kada su ovdje osnovali opatiju Valis Honesta de Goto. Iz tog vremena datira i čuveni vinski podrum. U 16. st ovaj kraj su poharali Turci Osmanlije, koji su dvorac i sravnili sa zemljom. Stopedeset godina kasnije, posjed preuzimaju Isusovci koji obnavljaju dvorac i vinski podrum. Isusovci posebno unapređuju vinogradarstvo i podrumarstvo, kao i ostale gospodarske obrte. Sve do ukidanja njihovog reda 1773., Isusovci su gospodarili posjedom te postigli veliki napredak. Oko 3.440 m² unutarnjeg prostora okružuje 15.000 m² zelenog perivoja koji s dvorcem čini novonastalu pejzažno-arhitektonsku cjelinu.Po povratku na imanje u poslijepodnevnim satima gostima su se pridružili i poznati vrhunski kutjevački vinari Krauthaker i Majetić.

Zahvaljujemo se vrijednoj obitelji Adžić što su nam još jednom otvorili vrata svojeg doma i, naravno, našoj Jasni i njenom Gordanu Mohor što su nas poveli na ovaj uzbudljiv i edukativan izlet.

Tekst: Stanka Miljković, Dorotea Pečarić

Photo: Anamarija Partl

Sharing is caring!