Vinarija Plančić i agencija Travels InStyle

Vinarija Plačinić 7

Ovog tjedna WOWice su prisustvovale jednom izuzetno zanimljivom događaju kojeg su organizirale Danijela Petričević Golojuh i Maja Serdar, vlasnica agencije Travels InStyle. Sa sunčanog Hvara u Zagreb nam je došla vinarija Plančić, koju prati dugogodišnja tradicija i uspjeh na hrvatskoj i inozemnoj vinskoj sceni. Uz zanimljivu i edukativnu priču o Plančićevim vinima, WOWicama su predstavljena putovanja poznatih vinskih regija – Toscane, Bordeaux-a, Champagne i Provence.

Da je Plančić vinar s tradicijom, dokazuje činjenica, da je svoje prvo vino napravio 1985. godine i to od sorte plavac mali. Inače smatra da je upravo ta autohtona sorta, najozbiljniji brend kojeg Hrvatska trenutno može ponuditi. No 2726 sunčanih sati dali su i drugim autohtonim sortama tipa Bogdanuša, Darnekuša i Parč izvrsnu kvalitetu.

Wowice su prvo kušale vina nižeg cjenovnog ranga u maloprodaji (cca 30 kn koja se isključivo mogu kupiti u Konzumu).

  • 1. Rose 2010 od sorte Plavac mali
  • 2. crno vino 2010 – stolno vino
  • 3. crno vino 2008

Ova vina nemaju nikakvih dodataka, kvasca, ni enzima. Vina su rađena potpuno na prirodnim kvascima i novih su okusa i mirisa.

Nakon jednostavnijih vina, Wowice su kušače premium liniju PHAROS – naša Alis Marić ih je nazvala 4 Mušketira.

1. Pharos – sorte Plavac mali, prva je berba bila 2008. Odležalo je 2 godine u hrastovim bačvama što se osjeti na mirisu i okusu. Budući da je to vino punog tijela, uz njega je obavezna konzumacija hrane.

Pharos 2008 dolazi iz najvećeg ekološkog vinograda u Hrvatskoj uz melioraciju krša. Bez prskanja, pesticida, korova i zaljevanja. 30 hektara vinove loze zasađeno je ovdje, a priprema terena definitivno nije bila jednostavna. Površina vinograda napravljena je od mjevenog kamena, zemlje i humusa.

2. Pharos Reserva – je Plavac bez mana, 18 mjeseci odležalo je u barrique bačvama

3. Pharos Grand Cru Dubje, vrhunsko je crno vino sorte Plavac mali iz najboljeg lokaliteta Dubje. Kažu da je ovo najozbiljnije hrvatsko vino. Vinograd se nalazi u srcu otoka Hvara, a pogled na istok mu daje potrebno sunce i topli zrak. On je pravi šampion i daje mu epitet velikog DALMATINCA.

4. Prošek Plavac mali – rađen klasičnom metodom od prosušenog grožđa. Sa 16% alkohola i 115 g neprovrelog šećera ovaj prošek je prava poslastica za kraj.

Sharing is caring!