Villa Sandi: vila među pjenušcima – već deset godina u Hrvatskoj

Što je Villa Sandi? Vila kao mitsko šumsko biće ili vila u kojoj se odmaraju bogataši? Villa Sandi o kojoj je ova priča – mnogo je toga istodobno. Ponajprije, Villa Sandi je veličanstvena venecijanska vila u stilu paladijanizma koji svoje ime duguje slavnom mletačkom arhitektu iz XVI stoljeća Andrei Palladiju čiji je rad karakterističan po strogoj simteričnoj perspektivi izvedenoj iz klasične arhitekture starogrčkih i rimskih hramova. Vinarija Villa Sandi ujedno je turistička atrakcija, smještena u istoimenu velebnom plemićkom ljetnikovcu iz 1622. godine, prekrasno očuvanom biseru arhitekture okruženom zelenim morem od stotinjak hektara vinograda. Nalazi se u mjestu Marca Trevigiana, na luksuznom imanju koje je svojevrstan vinarski epicentar u bujnom brdovitom području poznatom kao Vrt Venecije, šezdesetak kilometara sjeverno od Serenissime. Umjetnost i arhitektura, savršena domaća hrana u restoranu i svratištu Locanda Sandi, ali ponajprije prosecco – više su nego dovoljan razlog za posjetu ovom mjestu. A za ljubitelje povijesti umjetnosti i arhitekture – ovo je mjesto nezaobilazna točka istraživanja i uživanja. Ulaz u Villu vodi kroz elegantan perivoj ukrašen kipovima s potpisom popularnog venecijanskog skulptora Orazija Marinalija, zdanje je temeljito restaurirano i naprosto blistavo lijepo, čak fascinantno u svojoj raskoši i blještavilu. Villa je danas jedište istoimene vinarije kojoj je na čelu agilni Giancarlo Moretti Polegato. U spisima koji opisuju ovu čuvenu zgradu govori se o skladu umjetnosti i prirode, mjestu gdje se stoljećima sretno susreću arhitektura i čista priroda, no posebna su atrakcija podzemni podrumi Ville Sandi – stari tri stoljeća, a koji se protežu kilometar i pol ispod dvorca. Savršen je to okoliš za odležavanje i starenje vina zahvaljujući optimalnoj prirodnoj vlažnosti i konstantnoj temperaturi. Ovdje, u okolici kulturnih središta poput Possagna, Asola, Trevisa i na svega sat vremena udaljenosti od grada umjetnosti i kulture Venecije, nalazi se carstvo prosecca koji, da bi nosio to ime, mora sadržavati minimalno 85 % lokalne, autohtone vinske sorte glera. Ovdje se nastavlja duga obiteljska vinarska tradicija i njeguje neprocjenjiva kombinacija povijesti ali i odličnog talijanskog dizajna, iskrenog pristupa vinu, predanosti poslu i ljubavi prema prirodi. Inovacija i najnovija tehnološka dostignuća žive u suglasju i ljubavi što je dobitna formula za brand Villa Sandi, jedan od vodećih brandova najfinijih talijanskih pjenušaca – koji po mnogočemu, iako posve različit po grožđu i metodi, može stajati uz bok šampanjacima. Vinogradi obitelji Moretti Polegato smješteni su na brdima oko mjesta Crocetta del Montella, na jugu pokrajine Valdobbiadene. Tu catruje prosecco: to svijetlo, bistro pjenušavo vino koje posljednjih nekoliko godina doslovce osvaja svijet. Dovoljno je reći da je uvoz prosecca u Ameriku u posljednjih pet godina skočio čak četiri puta. Ugledni „Wine Spectator“, biblija za vinoljupce, u svojem je travanjskom broju objavio upravo portret Giancarla Morettija Polegatija a uspjeh prosecca Villa Sandi dodatno je zapečatio sa čak 90 bodova koje mu je, (konkretno za Brut Valdobbiadene Superiore di Cartizze Vigna La Rivetta) dodijelila njihova vodeća kušačica šampanjaca, renomirana Alison Napjus. Opisala ga je kao fin, kremozan, bogatih nota marelice i slanih badema, s natruhama limunove korice i guave. Prossecov uspjeh diljem svijeta, a ne samo u Americi, posve je neosporan, a najbolji dolaze upravo iz područja Asolo i Conegliano Valdobbiadene koja su dostigla status Denominazone di Origine Controllata Garantita (DOCG), najveće talijanske oznake za kvalitetu u vinu. Prosecco više nije, kako su ga nekad nazivali ‘jeftini šampanjac’, premda je važno obratiti pažnju na razliku između standardnog i premium prosecca. Konkretno, Villa Sandi je sve traženiji brand na britanskom tržištu a već godinama je njihov Prosecco Il Fresco biran kao naj-prosecco u Njemačkoj i skuplja pohvale na uglednoj vinskoj smotri ProWein u Düsseldorfu. Povijesno gledano, većina prosecca je proizvedeno kao „suhi“, što zapravo označava srednje slatko voćno vino. „Suhe“ verzije se i dalje proizvode, ali su „extra suhe“ (sočne i lagano slatke) ili „brut“ (vrlo suhe) danas češće. Prosseco se za razliku od tradicionalne, šampanjske metode druge fermentacije u boci, proizvodi tankovskom, tzv. Charmat metodom. Kao rezultat sorte groža i načina proizvodnje, prosseco je nešto svjetliji i aromatičniji od ostalih pjenušavih vina a najbolje verzije su dobro izbalansirane i osvježavajuće, bez obzira na razinu slatkoće (suho, extra suho ili brut). Bilo kako bilo, to je pjenušavo vino idealno za proljetno i ljetno doba, piknike i partyje na otvorenom i sve vrste proslava i slavlja. No, sve se češće pije u svako doba godine i sa svim jelima. Da biste u potpunosti cijenili prosseco, važno ga je prepoznati kao jedinstvenu kategoriju i ne uspoređivati ga sa šampanjcem jer se ni on ne pretvara da je ono što nije. Uživajte u njemu kao Talijani, dodajući malu i važnu iskru zadovoljstva svojem danu. Ako imate priliku, posjetite Villu Sandi – nećete požaliti. U međuvremenu, kušajte ovaj prosecco koji je već deset godina prisutan na hrvatskom tržištu. Upravo da bi proslavio uspješnu desetogodišnju suradnju sa zagrebačkom tvrtkom Miva Trgovina, u Zagreb je stigao osobno Giancarlo Moretti Polegato sa suprugom i najbližim suradnicima. Nakon popodnevnog tastinga za profesionalce, navečer je u najboljem zagrebačkom hotelu Esplanade održana gala večera koju je majstorski kreirala chefica Ana Grgić. Tijekom vođenog kušanja i svečane večere Moretti Polegato je istakao kako ponosno i strastveno nastavlja obiteljsku tradiciju, kombinirajući inovacije i istraživanja s poštovanjem i ljubavlju prema baštini i teritoriju.

Predstavljen je čitav niz etiketa a prvi je, kao piće dobrodošlice, bio Prosecco Doc Treviso Il Fresco Millesimato – poslužen uz kroket od začinskog bilja i pjenicu od parmezana. Uslijedio je Villa Sandi Il Fresco Rose Doc uz tataki tunu, kadaif i prah od crnog sezama. Gala večera je započela s mousseom od guščje jetre, blokom od malina i hrskavim briošom uz Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg Extra Dry. Jastučići punjeni vrganjima i gusta krema od brie sira praćena je s Valdobbiadene Proseccom Superiore Docg Millesimato 2015. Poširani bakalar na kremi od maslinovog ulja i palente te s hrskavim čičokama pratio je Valdobbiadene Superiore Di Cartizze Docg, moj osobni favorit. On je i najcjenjeniji prosecco a radi se od grožđa iz ekskluzivnih vinograda koji se prostiru padinama u području Cartizze u općini Valdobbiadene te uživaju grand cru status. Tamošnji prosecco ima prestižnu oznaku Superiore DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), odnosno najvišu talijansku oznaku kvalitete vina kojom se potvrđuje kontrolirano i zajamčeno podrijetlo. Prosecco pod punim imenom Villa Sandi Brut Valdobbiadene Superiore di Cartizze Vigna La Rivetta opisuju „fino kremastim, s bogatim notama glazirane marelice, slanih badema i parfea od limuna, s daškom guave“. Skladno je to pjenušavo vino slamnato žute boje; svježe, suho i oštro, ali istodobno blago i prepuno voćnih senzacija. Taj pjenušac potječe s imanja Vigna la Rivetta s jedinstvenom blagom mikroklimom i iznimno plodnim tlom. Uz Black Angus Striploin, krumpir i kukuruz pečen u uglju servirano je crveno vino Corpore Rosso Marca Trevignana Igt, a uz desert, mousse od tonke i cimeta, spužvu od lješnjaka i kesten – odlično je sljubljen Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg Cuvée Oris. Uz kavu, čaj i kolačiće – točka na i – bila je dvadesetogodipnja grappa Marinali. – Čar je vrhunskog prosecca u tome što – bilo da se poslužuje kao aperitiv, na kraju obroka ili u nekom od sljedova jela – njegova prirodna kiselost i svjež okus diskretno upotpunjuju gastronomski užitak, nipošto ga ne nadvladavajući – naglasio je Moretti Polegato. Uglavnom, večera je bila na vrhunskoj razini – a zadovoljstvo je, poput prosecca, prštalo na sve strane. Vlasnik Mohor trgovine, Gordan Mohor, izrazio je svoj izniman ponos na deset godina suradnje s prestižnim brandom Villa Sandi. U vina s etiketom Villa Sandi nisu utkani samo vrhunsko vinarsko umijeće i čudesno podneblje nego i bogata povijest u kojoj se čovjek, priroda i arhitektura oduvijek nadopunjuju u savršenoj harmoniji.

Sanja Muzaferija

Sharing is caring!