Vijesti s juga

Vijesti s juga 1

Splitske WOW-ice kušale nagrađena WOW vina

Splitske članice WOW-a sve su aktivnije! Nedavno su odlučile proslaviti pobjednike u tradicionalnoj WOW akciji Što žene žele a učinile su to sa stilom, kušajući finalna i neka nagrađena WOW vina u restoranu Dioklecijan, točnije Diocletian´s Wine House. Čim je stiglo njih više od deset – začuo se nepogrešiv razdragan ženski smijeh a dobre vibracije prostrujile su prostorom. Tako je to kad WOW-ice  slave: sve pršti od smijeha, sreće i veselja. Pobjednici po kategorijama su:  od bijelih Malvasija dubrovačka Tezoro Crvik 2015, od ružičastih Rosé Pinkert 2016, od crvenih Meneghetti Red 2011 a od slatkih Kozlović  Sorbus 2012. Hranu i nagrađena vina složila je sommelierka restorana Kristina Jukić, i sama članica udruge WOW. Bruschette s avokadom i kozicama za uvod, Kristina je sljubila uz izvrsnu Dubrovacka malvasijs Crvik, Tezoro 2016. Pašticada s njokima izvrsno je uparena s ovogodišnjim Grand Prix pobjednikom Meneghetti Red (cab.sauv. merlot  cab.franc ) 2011, a panacotta od bijele čokolade s crvenim paprom i culie od šumskog voća tražila je jedan poseban rosé pa je izbor pao, rosé Kolar koji je bio u užem izboru za WOW nagradu.​
WOW se zahvaljuje distributeru EDICO d.o.o. te Marijani Gantar i  Ivici Tothu koji su omogućili kušanje, kao i domaćinima u restoranu na čelu s vrhunskom profesionalkom Kristinom Jukić. Bila je to uistinu posebna večer u ​ dojmljivom ambijentu i izvrsnom društvu.

Vinarija Tomić predstavila svoj Pošip 2016

Svojim jedinstvenim potpisom i načinom promišljanja o vinima, legendarni hrvatski vinar Andro Tomić s posebnom pažnjom njeguje dalmatinske autohtone sorte čiji je potencijal pretočio u vrhunska vina. Pošip je upravo jedna od rijetkih sorti za koju je potvrđeno da je dalmatinskog, točnije korčulanskog podrijetla a zbog svog se izvrsnog okusa proširio se diljem Dalmacije. Pošip 2016 vinarije Tomić vrhunsko je suho sortno vino, a u njegovoj izvedbi sorta pokazuje svu svoju raskoš pa uz svježinu pruža i kompleksnije arome zrelijeg južnjačkog voća, zaokružene odležavanjem u hrastovim bačvama. Kao i druga kompleksnija vina, umjerenog do punog tijela i odležana u bačvama, ovo se vino preporučuje se poslužiti rashlađeno na temperaturi 10-13° C. Idealno će se sljubiti uz razna jela od bijelog mesa i ribe, uz školjke i čak pikantnija jela poput onih  s kremastim umacima poput pesta Genovese te uz razne sireve. Specifične sortne arome vina Tomić Pošip 2016: marelice i drugo koštunjičavo voće, kao i svježi citrusi i mediteranske biljke (smilje, eterično bilje), nadopunjene su odležavanjem dijela vina u novim hrastovim bačvama. Oko 30% vina provodi 6 mjeseci u novim francuskim i slavonskim  barrique bačvama, a tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie), čime dobija punije tijelo i specifične note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac). Grožđe sorte pošip, od koje se proizvodi vrhunsko vino Tomić Pošip 2016, dozrijeva na dva lokaliteta, na sjevernoj strani otoka Hvara, Ager, između Jelse i Staroga Grada te na južnoj strani otoka Hvara. Sadržaj alkohola je i 13,5 %, reducirajući šećeri iznose 1,5 g/L, a ukupna kiselost vina je 5,7 g/L, ističe Sebastijan Tomić te dodaje:  – Stalnim ulaganjem u nova znanja i tehnologije, a istovremeno poštujući tradiciju otoka Hvara, svakodnevno se trudimo i povećavamo kvalitetu naših vina, koja su plod ljubavi, energije i strasti  koju njegujemo prema vinovoj lozi. Velika vrijednost i značaj proizvodnje vrhunskih vina od domaćih autohtonih sorti dodatna su snaga eno-gastronomske ponude i pravo bogatstvo na koje možemo biti ponosni.

Sharing is caring!