Senjska fragata: Porinuće 1000 papirnatih brodića u senjskoj luci

Nakon uspješnog umjetničkog projekta Senjska balonarija u okviru kojeg je zimus u nebo iznad Senja pušteno 1500 balona a koji su popratile kamere najvažnijih hrvatskih televizija i mnogi novinari, stvorila se poletna energija za novi art-performance u najstarijem gradu na Sjeverom Jadranu. Dobra vibracija se nastavila, ponovo u organizaciji i režiji senjske umjetnice Marije Zudenigo. 4.lipnja, na Tijelovo, u more je u čast grada Senja i za očuvanje Jadrana i Mediterana pušteno tisuću brodića, a projekt je podržala i udruga WOW.

Senjska luka ima čak tri tisuće godina dugu i ponosnu povijest, tradiciju građenja brodova i brodarenja – dakle od samih začetaka grada pa sve do kraja 19.stoljeća. Marija Zudenigo svojom umjetničkom akcijom slavi brodove i plovidbu kao sveti savez čovjeka i mora, ali potiče i svijest važnosti Jadranskog mora te potrebu njegove zaštite i očuvanja. To je podizanje glasa razuma i srca protiv nasilne intervencije u ovaj prirodni biser iznimne ljepote, a izradom papirnatih brodića autorica je u svima željela pobuditi emociju i sjećanje na djetinjstvo, vrijeme kad smo se igrali pustolovnih igara i bili prepuni znatiželje, željni istraživanja svijeta. Dio projekta bio je zamišljen kao Facebook event koji je pozivao da se autorici ostavi poruka i/ili ime pod kojim će nečiji brodić zaploviti. Poruka je zapisana na list papira od kojeg je izrađen brodić, a ideja je da će se tisuću listova papira/brodići koji nose poruke negdje na pučini sastaviti u – knjigu. Suautorica projekta bila je Tanja Zudenigo, biologinja koja je pratila ovaj projekt skrbeći da se ničim ne ugrozi okoliš, pa papiri od kojih su brodići izrađeni nisu štetni za okoliš: ni za floru ni za faunu podmorja. Povijesne činjenice za projekt sakupio je Miro Martulaš, a kompletnu tehničku podršku porinuća brodića osmislio je i izveo Petar Šimunović iz GRAMEX SENJ.

Kad su u podne, na samo Tijelovo, brodići porinuti u more – tu je, uz brojne posjetitelje, bila i WOW-ica Alis Marić, blogerica koju možete pratiti na izuzetno popularnoj stranici „Čitaj knjigu“- koja je uz posebnu vinsku ceremoniju brodićima zaželjela mirno more i sretnu plovidbu uz pjenušac Senator poznatog istarskog vinara Franca Cattunara. Podršku ovom art događaju pružio je ACM HRVATSKA (Skupština građana i građanki Mediterana – Hrvatski krug) koji od 2012. godine raznim aktivnostima pridonosi zajedničkom cilju: nadilaženju zajedničkih strahova i problema kako bi se ukupnom mediteranskom prostoru ponovno dao ljudski, politički, kulturni, ekološki i ekonomski smisao Acimedit.net. Voditeljica ACM Hrvatska, Marija Vukelić, savjetima i PR podrškom je pratila pojedine dijelove projekta i prenijela vijest o događaju u ostale mediteranske zemlje.

Nakon porinuća u prekrasnom domu obitelji Vukelić organizirana je mala zakuska za uži tim suradnika i WOW-ice – gdje su se uz finu zakusku pila vina Franca Cattunara i pjenušac Mamma Mango. U sufinanciranju domjenka sudjelovala je sama Marija Zudenigo, Ljekarna Opatija i WOW simpatizerka Mirna Stjepčević. Željno očekujemo nove ideje i projekte Marije Zudenigo koja svoj Senj živi punim umjetničkim plućima.

Sharing is caring!