Zbog lokacije, ali i mnogobrojnih drugih kvaliteta i prednosti, za mnoge vlasnike brodova, marina Punat je idealna luka u kojoj mogu smjestiti plovilo na godišnji vez te odlična polazna točka za ljetno istraživanje Jadrana, ali i za opuštanja vikendom. Smještena na najbližem, najsjevernijem jadranskom otoku i od mnogih velikih srednjeeuropskih gradova udaljena svega nekoliko sati vožnje, marina se nalazi u jednoj od vjetrova prirodno najzaštićenijih uvala na Jadranu. Što je čini dodatno popualrnom. Restoran u puntarskoj marini, pak, odiše autentičnim nautičkim ugođajem i već ga mnogi iskusni moreplovci dobro poznaju kao pravo mjesto za susret prije plovidbe i kutak za prvu jutarnju kavu uz tople kroasane. No, ovaj ugodni kutak za okrepljujući doručak s bogatog švedskog stola ili za brzi ručak prije plovidbe, sve je gastronomski ambiciozniji te idealan za večernja druženja uz svjetla privezanih brodica i jahti. 80 sjedećih mjesta restorana je otvoreno tijekom cijele godine a poznati su po izvrsnim ribljim i mesnim jelima, mladoj krčkoj janjetini i ručno rađenoj domaćoj tjestenini premda i domaći krčki pršut i sir, jadranske lignje, grdobina u bijelom vinu, plemenita bijela riba, rakovi i školjke odlično pristaju uz zlatne kapljice lokalnih i drugih vina…Kako sam „naturalizirana Puntarka“ jer su još moji roditelji ovdje napravili vikednicu, neprestano smišljam kako pomoći Puntu, konkretno marini, da se još dalje i bolje čuje o kvaliteti ovoga mjesta. Tako je i nakon spontanog posjeta marini prošloga ljeta u društvu prijateljice Consuelo Donetto iz talijanske Ville Sandi – pao prijedlog da se upravo ovdje organizira promocija njihovih vina, a da WOW-ice budu glavne gošće. Nakon dugih i pomnih dogovora na relaciji Zagreb-Punat – Italija, konačno je nedavno, 23. lipnja, u organizaciji marine Punat kao domaćina, udruge WOW i Miva Galerije Vina kao suorganizatora – održana uistinu uspješna, po mnogima veličanstvena promocijska večera uz birana vina renomirane vinske kuće Villa Sandi.
Iz Italije je doputovala Consuelo Donetto koja je vodila vinsku degustaciju i predstavila Villu Sandi, a iz Zagreba su stigli predstavnici Miva galerije vina na čelu sa Stjepanom Brlićem. Bile su tu drage gošće, WOW-ice iz Splita, vinarka Egle Katunar iz Vrbnika, vinari Boris i Jadranka Lešić, veliki broj Riječanki, kao i Siščanke i Zagrepčanke, ovoga puta u i u muškoj pratnji. Domaćica je bila direktorica marine Renata Marević, uz voditeljicu restorana Kristinu Mrakovčić, a jela je autorski potpšisao i skuhao Tihomir Miletić. Menu je bio impresivan i bogat. Nakon pjenušca dobrodošlice Prosecco DOC Treviso “Il Fresco” Brut Villa Sandi i pozdravnih govora, slijedilo je hladno predjelo – krema od bakalara, hobotnica s jagodama i kremom od aceta balsamica; marinirana orada sa zelenom jabukom i domaće maslinovo ulje specijalno rađeno za marinu Punat; krčka kobasica slavne pršutarske obitelji Žužić iz Vrha; trgani ovčji sir star 48 mjeseci s marmeladom od luka i bruschetta sa sirom i aromatičnim biljem uz Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato DOCG Brut Villa Sandi. Nakon tog vrhunski složenog tanjura došla je primorska gusta riblja juha uz Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry Villa Sandi, pa toplo predjelo: domaće krčke šurlice s janjećom pašticadom uz Incrocio Manzoni Bianco Villa Sandi. Glavno jelo bila je terina od grdobine i povrća, hobotnica sa žara na rikoli s krumpirom – na toplo, lignje “na padelu” a pratio je Tardo, Sauvignon Blanc Villa Sandi. Mnoge WOW-ice, pa čak i one koje su tvrdile da su se nakon svega ovoga uistinu najele, ipak su našle malo mjesta i za desert – izvrsni krčki raviol, presnac (tradicionalni krčki kolač od ovčjeg sira), domaći sladoled od suhe smokve i skute – sve uz Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Dry “cuvée Oris” Villa Sandi.Ukratko, bilo je slasno, atmosfera odlična a događaj zove na „još“ te će se, nadamo se, ponoviti. Kako od ove godine restoran promovira večeri krčke kuhinje uz tamburaški sastav Mistral i žensku klapu Hreljin a nedjeljom se ovdje uživa u odličnim domaćim specijalitetima, onako kako su jeli naši stari, ne bi bilo pametno propustiti navratiti još koji puta na Krčki pijat – na kojem je maneštra od povrća, mrkač na toplo, njoke sa šalšom i skutom, gulaš od hobotnice s palentom ili šurlice s junećim gulašom. Od glavnih jela ne propustitit janjeću pašticadu s pečenim krumpirom, teletinu a la peka s krumpirom i povrćem, lignje „na padelu“ s krumpirom, pržene ribice s krumpir salatom. Za slatki kraj birajte – poznati otočki deserti – presnac od domaće krčke skute, frite ili krostule. U blizini je poznato Vrbničko polje, pa valja doći i na berbu jedinstvene Vrbničke žlahtine i – naravno – kušati je, a kako Krk obiluje maslinicima već krajem listopada i u studenom organiziraju se brojne maslinarske „fešte“ uz branje maslina i kušanje mladog maslinovog ulja. Samo je na području koje obuhvaća marina Punat zasađeno oko 500 stabala maslina koje svake godine daju izvrsno hladnoprešano ulje najbolje kvalitete. Marina Punat je već više puta proglašena marinom godine u Hrvatskoj, a njenu kvalitetu prepoznala su i druga međunarodna udruženja. Tako je njemački ADAC svojim članovima preporučuje s najvišom ocjenom: pet kormila, a britansko udruženje marina TYHA — The Yacht Harbour Association ocijenilo je marinu u Puntu maksimalnim brojem od 5 sidara. Na hrvatskoj strani Jadrana svega dvije marine nose ovo prestižno odličje, dok ih je na cijelom Mediteranu svega petnaestak. Nakon ove večere koja je bila izuzetno vesela, zabavna, poučna i prepuna dobrih vibracija – vjerujemo da bi mnogi gosti ove WOW večere i restoranu marine dali – pet zvjezdica!
Sanja Muzaferija
Fotografije: Rene Karaman
Sharing is caring!