Princeze u dvorcu

Princeze u dvorcu 1

Članice Udruge Women on Wine još jednom su se okupile na izletu i vinskom druženju. Stigle su iz različitih krajeva Hrvatske da bi posjetile prekrasnu Istru. Tu se, naime, skriva atraktivna vinska, ali i turistička lokacija – vinarija Dvorac Belaj, koja pomalo daleko od znatiželjnih očiju, u prirodnom okruženju nudi bogatu ponudu kvalitetnih vina i otkriva brojne zanimljivosti, ali i nevjerojatne podudarnosti koje se protežu kroz prošlost i sadašnjost ovog vinskog podruma.

Odmah po dolasku, dalo se naslutiti još jedno interesantno druženje. Predivni pogledi koji se pružaju s dvorca prema rodnim vinogradima i sežu daleko, sve dalje – do Učke bili su izvrsna uvertira,  a za savršen doček pobrinuo se enolog vinarije Belaj, Toni Batel. Uz srdačne pozdrave dobobrodošlice WOW društvancu ponudio je osvježavajući voćni okus malvazije Ksenija iz 2015. To je zanimljivo i izrazito harmonično vino s mirisima vanilije, jabuke i tek pečenog kruha. Već je pjenušac nagovijestio  da će u vinariji Belaj druženje biti toplo i spontano a atmosfera domaćinska.

Gospodin Batel, vrhunski poznavalac vinskih prilika, ali i prošlosti ovog raskošnog imanja, uputio je gošće na brojne detalje i interesantne činjenice o ovom zdanju u kojem se smjestila vinarija. Pri obilasku dvorca otkrio je kako već postoje planovi za renoviranje, pa će tako iduće godine dvorac nuditi smještaj za posjetitelje  u luksuzno opremljenim sobama. Inače, vinarija Dvorac Belaj u vlasništvu je ruskog poduzetnika Olega Belaja, koji je pri jednom od svojih posjeta Istri otkrio ovo veliko imanje koje ga je odmah privuklo vizualnim ljepotama, a iznenadio se i instantno zaljubio u posjed kad je otkrio da dvorac pukom slučajnošću nosi naziv identičan njegovom prezimenu. Moglo bi se reći, ljubav na prvi pogled ili prvo prezime. Nije stoga prošlo puno vremena od prvog upoznavanja do akvizicije. Uz dvorac, dobio je i koncesije za vinograde malvazije, chardonnaya, crnog pinota i merlota pa je tako odlučio nastaviti vinarsku tradiciju ovog kraja i zasada su, može se iz prve ruke potvrditi, na vrlo dobrom putu.

Po upoznavanju raznih interesantnih činjenica vezanih za vinariju Dvorac Belaj, kako to već obično biva kada je u pitanju veselo društvo vinskih entuzijastica, teme su skrenule na vina koja su skladno i u stopu pratila svaki slijed večere. Uz topli pijat sira poslužen je Chardonnay (2016), potom je uslijedila vinska juha te medaljoni muškole sa zapečenom palentom i pancetom uz koje se savršeno složio njihov, okusom bogati, Merlot. Razne priče, dogovore i vrhunsku zabavu koja je trajala do kasno u večer, upotpunio je odlični Cabernet Sauvignon koji je odležao u posebnim barrique bačvama. Idealan kraj jedne idealne večeri. Vrhunska vina, predivna lokacija dvorca i vinarije Belaj, lijepo uređena sala za degustaciju te vedra i nasmijana ekipa WoW-ica pokazali su se kao odlična kombinacija za stvaranje ugodnih istarskih trenutaka za dugo pamćenje. Nema sumnje ponovit će se! I to  upravo ovdje! Veselimo se.

Test i fotografije Andrea Panćur

Sharing is caring!