Vinarija Pavlomir smještena u Vinodolskoj dolini u blizini mora a okružena predivnom šumom u posljednje je vrijeme postala nezaobilazna destinacija mnogih turista i posjetitelja ovog kraja. Osobito onih koji obožavaju dobro vino. Vinarstvo u ovom kraju datira još iz doba Rimljana kad je ova dolina nosila ime „Vallis Vineria“, a danas pozicija nosi ime Pavlomir, počemu je vinarija i dobila ime. Premda ne žive daleko, za većinu WOW-ica vinarija Pavlomir bila je pravo otkriće, a mnoge nisu ni znale da u blizini Rijeke postoji predivan vinski dragulj, koji će zasigurno svake godine biti sve sjajniji. Priča o vinariji Pavlomir počinje 1991.godine dolaskom obitelji Palinkaš iz Vukovara i najprije je radila u sklopu VUPIK-a iz Vukovara, a zatim je obitelj Palinkaš samostalno preuzela vinariju. S dugogodišnjim iskustvom u vinogradarstvu krenuli su u obnovu i revitalizaciju doline koja je u povijesti bila poznata po vinu, osobito po proizvodnji Bakarske i Vinodolske vodice. Danas vinarija ima oko 31 hektara vinograda od čega čak jedna trećina (12,5 hektara) otpada na žlahtinu, autohtonu sortu ovog podneblja. Vinodol je, tvrde, u biti bio prvi dom žlahtine, odakle se ona proširila na Krk. Krčani se s ovom teporijom ne slažu, ali to cijeloj priči nije najvažnije. Ono što je bitno je nesumnjiv uspjeh i sve veći renome vinarije Pavlomir koja godišnje proizvodi 150 000 litara vina. U svojoj paleti vina imaju: žlahtinu,chardonnay, muškat, cabarnet sauvignot, frankovku, bijeli pinot, žuti muškat te graševinu. Obitelj Palinkaš ima u Šarengradu pokraj Iloka 4 hektara graševine koju dovoze i prerađuju u Pavlomiru. Za svoja vina osvojili su brojne nagrade na natjecanjima, uključujući i zlato na Vinistri 2016. za pjenušac 1288. A upravo su pjenušci oduševili WOW-ice, sve jedan bolji od drugog! Miroslav Palinkaš dobrodošlicu je WOW-icama poželio sa čak tri vrste pjenušavih vina. Prvo se kušao pjenušac San Marino, proizveden od čiste žlahtine, a nazvan po otočiću ispred Novog Vinodolskog gdje je prošlog ljeta organizirana njegova promocija. Drugi pjenušac je bio vrhunski „1288“ , koji je dobio naziv po godini kada je donesen Vinodolski zakonik. To je kupaža tri sorte: 50 posto chardonaya te po 25 posto žlahtine i bijelog pinota a jedini je pjenušac koji u svom nazivu ima broj. Treći pjenušac je bio pretpremijerna ekskluziva: rosé pjenušavo vino od sorte frankovka još nije u prodaji,a li uskoro ćete ga moći pronaći pod imenom „Ružica vinodola“. Sudeći prema reakcijama WOW-ica, nema sumnje o tome da će biti prepoznat od strane ženskog dijela vinoljubaca, ali i struke. Svi se pjenušci proizvode klasičnom šampanjskom metodom fermentacije u boci, a godišnja prozvodnja je na oko tri tisuće boca. Čini se da će vinarija Pavlomir u segmentu pjenušavih vina postati jedno od nezaobilaznih i prepozantljivih imena. Nakon obilaska vinograda, WOW-ice su dobile poziv da ponove posjet i na jesen dođu u pomoć pri idućoj berbi grožđa, što su one, osobito mlađe, rado prihvatile poziv. Razgledao se i prekrasan podrum u kojem se nalaze barique bačve, slavonskog hrasta za proizvodnju cabernet sauvignona, a nakon podruma uslijedio je i obilazak novouređene trgovine u kojoj se mogu kupiti vina Pavlomir ali i suhomesnati proizvodi, maslinova ulja, tjestenine, kolači, čokolade, i ostali proizvodi raznih malih OPG-ova iz cijele Hrvatske. Druženje se nastavilo u nedavno preuređenoj kušaoni gdje su WOW-ice detaljno otkrivale fina vina vinarije
Pavlomir uz domaće suhomesnate proizvode i maslinovo ulje. Bila su to ova vina: svježa Žlahtinu 2016, zatim jako fini i uravnoteženi Chardonnay; pa Ružica Vinodola (rosé od frankovke) u kojoj su otkrile mirise meda, smokvi i jagoda. Savršen mirisom i okusom bio je Cabernet Sauvignon 2015, a za kraj – vrhunski Muškat žuti. Uz krasna vina i sjajnog domaćina koji je sve oduševio svojom jednostavnođću, pozitivnom energijom i ljubavlju prema vinu – vrijeme je jako brzo prošlo, Svakako treba napomenuti da je vinarija Pavlomir tradicionalno domaćin dvaju zanimljivih vinskih događanja. Vincekovo: blagoslov vinograda i obilježavanje početka nove vinogradarske godine se održava u siječnju a vinarija Pavlomir je jedina na Kvarneru koja njeguje ovaj običaj. Drugo zanimljivo događanje je Ružica Vinodola, koja se održava u kolovozu. To je priča koja datira iz vremena obitelji Frankopan. Po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama se tada birala najljepša i najmarljivija djevojka. I među našim članicama je bilo zainteresiranih za prijavu, pogotovo za kategoriju seniorki koju tek treba formirati. Naravno, to je šala, ali nikad se ne zna…Zaključak druženja bio je da Vinarija Pavlomir definitivno mora biti još koji put na programu WOW-ica. Zapravo, pao je i dogovor da čim u vinariji stave u pogon novu konobu, što će biti vrlo brzo – Wow-ice stižu uživati u autohtonim jelima Primorja i izvrsnim vinima Pavlomir.
Sara Prostran
Sharing is caring!