Posjetile smo našu članicu, istaknutu WOW-icu – Jasnu Antunović Turk

Posjetile smo našu članicu, istaknutu WOW-icu - Jasnu Antunović Turk 5

U jednom od najdaljih dijelova Hrvatske, u Erdutskom vinogorju, smještena je, u Dalju, prekrasna vinarija Antunović. Obitelj Antunović vinom se bavi od davne 1902. godine, što znači da je vinarstvo u njezinoj obitelji stogodišnja tradicija koju ponosno nastavljavJasna Antunović Turk, koja je vinariju od svoga oca preuzela 2004.godine. Njezina odlučnost, ali i tradicija dala joj je poticaj da vinarstvo pretvori u svoje životno zvanje.

U 7 hektara zasadila je sorte graševine, zelenog silvanca, chardonnaya, crnog pinota i muškatnog ottonela.

U samo nekoliko godina ova je važna i snažna, ali i nježna ženska ruka hrvatskog vinskog svijeta postigla je iznimne uspjehe i popela se na sam vrh hrvatskog vinarstva. Emotivno je vezana i vrlo ponosna na zdrav, rasplamsan i lepršav vinograd zelenog silvanca s pogledom na Dunav.

Jasna je po struci ekonomista, pa ima dobro izražen osjećaj i za vinarstvo, ali i za poduzetništvo i od samog početka jasno zacrtane ciljeve što joj je pomoglo da već 2011. za sva svoja vina dobije oznaku – vrhunsko vino. Na tržište se probila s graševinom sur lie. Baš su zbog tog vina mnogi pisali o njoj. Sur lie je metoda odležavanja vina na kvascima, tipična za sortu chardonnay, ali ne i za graševinu. No Jasna je vinarstvo oduvijek doživljavala kao kreativan proces pa je i s ovom za graševine atipičnom metodom postigla veliki uspjeh. Kao rijetka žena u hrvatskom vinarstvu dokazala je da je ozbiljna konkurenciju među vinarima. – Vinarstvo je težak posao ali i velika kreativna igra – kaže.

A Jasnina vina su zaokružena i dobro balansirana; snažna, moćna ali i elegantna kao to samo žene mogu biti. Od baznih graševina, kvalitetnih, do premium linija, sve je kod Jasne u savršenoj harmoniji, baš kao ona.

Goste prima široko otvorenih vata (i srca), pa se kod njeu vinariji odmah osjećate kao kod svoje kuće. Možda čak i ljepše! Interijer i eksterijer su savršeno kombinirani pa se „u slavonskom štihu“ lako uživa u iznimnim vinima i kulinarskim specijalitetima.

Svoje uspjehe zahvaljujem svojem ocu koji je svojim dugo godina skupljenim znanjem ključno i presudno utjecao na mene i, naravno, na vinariju. I dan danas, prije nego vino izađe na tržište, volim se posavjetovati s njim i dobiti „ zeleno svjetlo“.

Sharing is caring!