Pjenušava promocija u Basta gourmet baru

Pjenušava promocija u Basta gourmet baru 1

U Basta gourmet baru u Zagrebu nedavno je održana promocija vinarije Astoria, renomiranog talijanskog specijaliste za pjenušava vina prosecco. Ovaj je popularni talijanski pjenušac zaštićenog imena u posljednjih desetak godina postao globalni trend što najbolje ilustrira podatak da je u 2015. ukupna količina prodanog talijanskog prosecca u svijetu pretekla svog najvećeg konkurenta francuski šampanjac, a u Velikoj Britaniji, primjerice, prodaja mu je prestigla ukupnu prodaju španjolske cave i francuskog šampanjca zajedno. Astoria Prosseco spada u grupu ponajboljih talijanskih vinarija što potvrđuje izbor njihovog prosecca Milesimato među deset najboljih prosecca Italije u izboru časopisa Decanter u svibnju. Uzvanici su imali priliku kušati pet etiketa Astoria pjenušaca sljubljenih s talijanskim delicijama: Astoria Cuvee Brut Metodo Cavazzani 2012., Astoria Millesimato Valdobbiadene ‘015 Extra dry 2015., Astoria Cordiere Valdobbiadene Extra dry, Astoria Fashion Victim Rose Extra dry i Astoria Fashion Victim Moscato Rosé Dolce.

Vinariju su 1987. godine osnovali Paolo i Giorgio Polegato, članovi obitelji s dugom tradicijom proizvodnje vina. Astoria vina proizvode se na imanju “Val De Brun” u Refrontolu, u srcu DOCG zone Conegliano – Valdobbiandene, jednom od najljepših područja uzgoja vinove loze u Italiji. Ovo je područje glasovito po svojoj klimi, a ističe se s usklađenim nizom brežuljaka i vinograda. Na svojem imanju, Astoria provodi “Vignes fleuries”, ambiciozan projekt zaštite okoliša i rehabilitacije eko-sistema. Radi se o specifičnom francuskom protokolu koji se koristi u vinogradima a do sada se vrlo rijetko koristio u Italiji. Cilj “Vignes fleuries” je kreiranje eko-sistema koji potiče razvoj flore i faune, integrirane s vinogradom. Perjanica vinarije je Prosecco Millesimato koji već niz godina osvaja nagrade, uključujući i prestižnu Grand Gold medalju na slavnom veronskom međunarodnom natjecanju vina Vinitaly . Oslanjajući se na stručnost i vještine te iskustvo svog visokoprofesionalnog osoblja, Astoria vina i prosecca danas se prodaju u više od 100 zemalja diljem svijeta, a poslužuju se u najekskluzivnijim restoranima i wine barovima.
Povodom promocije Astoria Prosecca, Zagreb su posjetile i, predstavnice vinarije, Carlotta Camilla Polegato i Sabrina Rigo koje su predstavile presjek svoj proizvodnje sastavljen od pet pjenušaca različitog stila i različitog sortimenta, namijenjenih svakoj prilici i ukusu. Pojasnile su način dobivanja popularnih pjenušaca i približile vinski svjetonazor koji se uvelike oslanja na bioordživost i lokalnu tradiciju. Za početak je poslužen Astoria Cuvée Brut Metodo Cavazzani 2012., prestižni vintage pjenušac dobiven u jednoj od najboljih berbi za pjenušce u regiji, od sorti chardonnay 80% i pinot crni 20%. Zanimljivo je da je dobiven posebnom metodom Cavazzani, gdje pjenušac koji se dobiva tradicionalnom metodom za prosecco Charmat, još dodatno odležava na kvascima godinu dana. Suh, živ i elegantan s postojanošću i intenzitetom okusa tipičnim za vintage pjenušce, te s aromama što asociraju na cvijet bagrema i lipe, koštunjičavo voće i vaniliju. Zatim je uslijedio Astoria Millesimato Valdobbiadene ‘015 Extra dry 2015., perjanica vinarije, iz također odlične berbe 2015., od sorte glera (prosecco), kojeg karakteriziraju intenzivna voćnost i elegancija. Mekanog i ugodno slatkastog okusa, s aromama koje podsjećaju na breskvu, dinju i ljetne sorte malih krušaka. Postojanog i harmoničnog okusa. Potom je poslužen Astoria Cordiere Valdobbiadene Extra dry, najpopularnija i jedna od najzaslužnijih etiketa za trenutni prestižni status vinarije. Izraženije boje pošto je provela punih mjesec dana po fermentaciji u kontaktu s bobicama grožđa. Bogata, kremozna i potpuno razvijena okusa s puno svježine. Izvrsno funkcionira kao aperitiv, ali još bolje uz laganu hranu poput ribe i salata s tjesteninom.Prije samoga kraja, poslužio se Astoria Fashion Victim Rose Extra dry, ugodno slatkast pjenušac koji mekoćom podsjeća na Millesimato, ali ima znatno izraženiju voćnost. Dobiven kupažiranjem bijelih i crnih sorti grožđa. Mirisa što obiluje aromama maline i jagode u kombinaciji s cvijetom bagrema i jabukama. Iznimno atraktivan i na finišu koji karakteriziraju mekoća i zaokruženost. Zadnji u nizu, poslužen je desertni pjenušac Astoria Fashion Victim Moscato Rosé Dolce vrlo intenzivnog mirisa muškatnog tipa, s aromama jagoda, cvijeta ljubičice i crvenih delišez jabuka, dobiven od muškatnih sorti iz vlastita vinograda. Sladak i mirisan, tipičnog desertnog karaktera, idealan za posluživanje uz slastice ili voće.

Za kraj valja reći i da se dizajn Astoria ambalaže radi tehnikom proizvodnje Murano stakla, karakterističnom za Veneciju i okolicu gdje se nalazi i sama vinarija. Sve zajedno: jedna lijepa i dobro osmišljena, zaokružena priča – kako na nepcu, tako i vizualno.

Martina Bek

Sharing is caring!