Opatija bajna: Pupitres i WOW u suradnji

Opatija bajna: Pupitres i WOW u suradnji 1

Ponedjeljak, 25.5.2015., nije bio običan ponedjeljak. Barem ne za WOW-ice Primorsko-istarskog kruga, kao i za WOW sommelierku par excellence, Jelenu Šimić-Valentić, koja na čelu svoje male ali propulzivne tvrtke za vinsku edukaciju, polako ali sigurno osvaja Hrvatsku. To je Pupitres, prvi boutique vinske kulture u Hrvatskoj, čija je suosnivačica i idejna začetnica baš Jelena. WOW je ponosan na nju, a Primorsko-istarski WOW toga ju je dana s nestrpljenjem čekao u – Opatiji. Glavna tajnica udruge Meri Cipranić i Jelena Šimić-Valentić krenule su iz Zagreba na vrijeme, pa je u 18 sati u Cantinetti Sveti Jakov – Milenij hotela, Vinska škola Jelene Šimić Valentić mogla započeti. Njen auditorij je bio više nego znatiželjan i žedan (znanja, naravno) a Jelena je kroz predavanje o vinu i kulturi stola njih dvadesetak vješto, znalački i suvereno uvela u svijet vina. Bile su to WOW-ice, ali i simpatizerke (buduće WOW-ice) i nekoliko muškaraca-simpatizera, a Jelena je svima uspješno približila svoju ljubav, znanje i strast. Polaznike ove školice u kojoj se svi uvijek osjećaju kao odlikaši dočekao je Sacchetto Prosecco Extra dry DOC, optimalno rashlađen u vjedricama s ledom i poslužen u šampanjskim čašama. Bio je to sjajan – osvježavajući, lepršav i elegantan aperitiv i uvod u jedinstvenu večer. Nakon njega kušalo se i analiziralo bijelo vino iz Apulije, A Mano Bianco od sorti Fiano minutolo, Falanghina i Verdeca. Izuzetno dopadljivo i aromatično vino na nosu uz obilje zrelih mirisa bijelog voća, dinje i kruške s predivnim mineralnim završetkom. Uslijedio je Antinori, Santa Cristina, Toscana, od sorti Sangiovese, Merlot, Cabernet sauvignon i Syrah. Sjajna kupaža, mekana, elegantna i pitka.

Kao iznenađenje za kraj, Jelena je otkrila jedno dotad skriveno vino. Pun pogodak a pravi crowd-pleaser: predivan španjolski Sherry Aecovi-Jerez, Alexandro Moscatel de Pasas, od sorte – Moscat. Sherry je fortificirano slatko vino tamne mahagonij boje, s bogatim i aromatičnim mirisima suhe smokve, meda, karamele, dima, datulja i to je odličan izbor za kraj večeri – umjesto deserta ili kao kombinacija uz sir s plemenitom plavom plijesni.

Voditeljica Primorsko-istarskog kruga WOW Margita Belušić – Gobić, bila je zadovoljna, a polaznici škole zahvalni za njenu savršenu organizaciju. Na kraju su svi unisono zaključili da je ovo nešto što treba ponoviti. Jednom, ako ne i više puta. I, naravno – živjeli!

Sharing is caring!