Obnova antičke vinske filozofije u vinariji Kabola

Obnova antičke vinske filozofije u vinariji Kabola 1

Nedavno su WOW-ice bile pozvane na premijerno kušanje novih vina Kabola Amfora 2015., održano u prekrasnom ambijentu istarske  vinarije  Kabola u Momjanu. Istarska vinarija Kabola, čiji je vlasnik Marino Markežić, prožeta je višestoljetnom obiteljskom tradicijom koja je započela još davne 1891. godine kad je kamen temeljac vinarije postavio Momjanski muškat. Od tada do danas, uz veliki trud i njegovanje tradicije, treći naraštaj obitelji Markežić nastavlja ovu prelijepu vinsku priču svojih predaka kreirajući prepoznatljiv i vrhunski način proizvodnje vina. Ona se izvoze diljem Europe –  u Austriju, Njemačku, Italiju, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgiju, Nizozemsku, Švedsku, Norvešku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju i Češku. Obitelj Markežić zasigurno će ostaviti neizbrisiv trag u hrvatskoj i istarskoj proizvodnji vina, a  njihova kreativna energija i ljubav prema tradiciji i vinima neprestano ih potiču na stvaranje novih načina proizvodnje kvalitetnih vina. Vinarija Kabola ujedno je jedina vinarija u Istri koja ima kompletne površine pod ekološkim uzgojem a sva njihova vina imaju eko-certifikat. To znači da se u proizvodnji koriste isključivo prirodne tvari (sumpor i bakar). Prvo bijelo vino u Hrvatskoj koje je dobilo eko- markicu bila je upravo Kabola malvazija i to još 2008. godine.

Evidentno je da za ovu obitelj proizvodnja vina nije samo posao, već i stil života života, uvijek u ravnoteži s prirodom i nastojanjem da u poslu daju najbolje od sebe. Njihov je trud redovito nagrađen i često okrunjen priznanjima i prestižnim medaljama za  kvalitetu vina. Tako su osvojili zlatnu medalju za Unicu 2010. u Ljubljani (u kategoriji najboljeg bijelog vina), a 2015. godine za svoj pjenušac Re – srebrnua medalju za u Londonu na Decanteru, te srebrnu medalju za teran 2010. na IWC (International Wine Challenge) u Londonu 2015. To su samo neke od potvrda da je riječ o vrhunskom vinu i predanom pristupu i proizvodnji vina. Etiketa Kabola nalazi se na vinskim kartama u nekoliko  najprestižnijih europskih restorana, nositelja Michelinovih zvijezdica (Bernard Loiseau – Francuska, Taubenkobel – Austrija, Sel Gris – Belgija…).Vinarija se nalazi na sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, na 275 m nadmorske visine. Vinogradi su smješteni na brežuljku Štancija i u okolici vinarije Kanedolo kod Momjana s pogledom na prekrasan brežuljaksti krajolik. Prostrani vinogradi Kabole s jedne su strane okruženi bogatom netaknutom prirodom, a s druge slikovitom morskom panoramom. Jedna od posebnosti je i  vino u amforama čime su oživjeli vinsku filozofiju njegovanu još u antičko doba. Čuveno vino iz amfora kruna je njihovog truda.

Tu nas je priroda i zemlja najviše podarila tako da je malvazija istarska dobila jednu novu dimenziju. Kroz produženu fermentaciju u amforama, te počivanje vina bez uklanjanja dropa i taloga do kasno u proljeće, malvazija pokazuje svoju plemenitost. Grožđe se rađa iz zemlje i svoj vlastiti sok poklanja zemlji kako bi ga ona pretvorila u vino. – kaže Marino Markežić.

Na održanom premijernom kušanju vina stučnjaci vinarije Kabola uputili su goste u tajne svojih vina i vinograda te u detalje nastajanja njihovih kultnih etiketa. Istarska vinarija ponudila je na kušanje selekciju ponajboljih vina iz aktualne berbe kao što su Secco 2015., Malvazija 2015., Rosa 2015., Muškat Momjanski 2015., a razgledali smo i podrum Amfora Malvazija 2015. i Amfora Teran 2015. Od starijih berbi ponuđene su na kušanje Malvazija Unica 2010., Teran 2011. i Dolce 2012.

Kasnije je održana vertikalna degustacija vina iz amfore svih dosadašnjih berbi i kušala su se  vina Amfora 2015., Amfora 2009., Amfora 2007., Amfora 2006., Amfora 2004. te Amfora 2003. Osim vinan iz amfora, posebno oduševljenje je izazvao kralj, tj. pjenušac Re kao i maslinova ulja.

Sharing is caring!