Ovih dana u Zagrebu kao da se govori samo o jednom događaju: otvorenju nove zvijezde gastro scene, restoranu Noel na adresi Dukljaninova 1. Ovdje, u bez konkurencije najelegantanijem zagrebačkom restoranskom ambijentu, u kojem prevladavaju nenametljive zagasite boje i relaksirajuća intimna atmosfera, koje su osmislili dizajner interijera Robert Bajs i studio IO Dekor, uživat će svi istinski ljubitelji vrhunske hrane i pića. Restoran nam, naime, donosi ono što metropoli već dulje nedostaje: pravi fine dining restoran uzbudljivog koncepta vrhunske gastronomije adekvatno popraćen vinskom kartom najviše svjetske razine. Poznati chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug, osim što imaju dugogodišnje iskustvo u vrhunskim i nagrađivanim restoranima, ovo su ljeto posvetili putovanjima i posjetima vrhunskim restoranima, vinogradima i vinarima širom svijeta – sve da bi domaćoj publici pružili iskustvo jedinstvene gastronomske i enološke ponude. Gastro koncept chefa Gorana Kočiša temelji se na suvremenom kulinarstvu, vođenom strogo biranim sezonskim namirnicama a osobito veliku pozornost pridaje suvremenim i nestandardnim tehnikama kako bi iz namirnica izvukao punoću okusa i postigao slojevite, nerijetko i neočekivane okuse. Jesti se može za barom, u bistro varijanti, zatim postoji dnevni menu samo za ručak, kao i opcija a la carte. U lounge baru koji je idealno mjesto za uživanje u jednom od brojnih pića ili savršena uvertira u gastronomski doživljaju u restoranskom djelu Noela, „in charge“ je nagrađivani barmen Roman Rabik, majstor brojnih pića i koktela. On će, osim vrhunskim koktelskim klasicima, posjetitelje bara iznenađivati i svojim inovativnim autorskim kreacijama po kojima je postao poznat na međunarodnoj mixology sceni. Ponuda jela u vrijeme ručka temeljena je na prepoznatljivim jelima u suvremenoj autorskoj interpretaciji chefa Gorana sa sezonskim namirnicama. Za večeru, posjetitelji Noela mogu birati između menua, tasting menua s četiri, šest ili devet sljedova, ili pak ekskluzivnu chef’s-table opciju koja pruža nezaboravno iskustvo, brojne sljedove i kombinacije te izravan pogled u otvorenu kuhinju gdje Goran i njegov tim pripremaju provjereno sofisticirana jela. Dio restorana rezerviran za ručak i večeru ima četrdeset sjedećih mjesta kako bi se osoblje Noela pod vodstvom Gorana Kočiša i Ivana Juga, svakom gostu maksimalno posvetilo. Uz ponudu jela i pića, te uslugu, velika je pažnja posvećena i odabiru posuđa, od kojeg je veliki dio ručni i unikatni rad, uvezen iz Japana, kao npr. posuđe Arita – nabavljeno preko kultnog dućana Sol i papar. Restoran nudi još jednu dosad u Zagrebu neviđenu poslasticu i posebnost a to je ponuda pomno biranih artizanskih čajeva Paper and Tea, berlinske niche tvrtke specijalizirane za izvrsne i rijetke organske čajeve punog lista, od kojih su neki iznimno rijetki. Za potpuni užitak u rafiniranim okusima P&T čajeva, dostupan je i posebno osmišljeni menu od jela koja se savršeno nadopunjuju sa selekcijom bijelih, zelenih, Oolong i drugih biljnih čajeva. Kavu za Noel ekskluzivno je odabrao nagrađivani svjetski stručnjak Cory Andreen, pa su tu sezonske vrste kave iz cijelog svijeta pržene najnovijim tehnikama koje oslobađaju optimalnu punoću okusa svake kave. Ponuda kave redovito će se mijenjati kao i ponuda iscrpne liste ostalih pića, koja između ostalog uključuje i dvadesetak vrsta voda i četrnaest vrsta craft piva iz Japana, Belgije, Njemačke, SAD-a i drugih krajeva svijeta.
Vinska karta posebna je priča. U nju je uložena velika pozornost, znanje, ljubav i istraživanje a sastoji se od preko četiristo etiketa iz cijeloga svijeta – od Hrvatske do Italije, od Slovenije do austrijskog Burgenlanda, od Francuske do Španjolske. Ovdje ćete naići na raznolikost nezabilježenu na zagrebačkoj restoranskoj sceni, uključujući ozbiljnija vinska godišta iz Bordeauxa, Burgundije, Toskane; tzv. Super-Toskance različitih godišta – kao na primjer desetogodišnja vertikala etikete kao što je slavna Sassicaia. Ideja je da se u podrumu restorana čuvaju vina u arhivi i da se ovdje priređuju posebne vinske radionice i večeri. Ako npr. tražite vino poput burgundske etikete Romanée-Conti koju je nemoguće pronaći drugdje u hrvatskim restoranima, navratite u Noel – ovdje ćete je naći. No, možete naručiti i tzv. „jednostavnija“ vina, ali s karakterom, a skoro je trećina visnke karte posvećena organskim i biodinamičkim vinima koja se savršeno uklapaju u gastronomski koncept Gorana Kočiša i filozofiju koju u sinergiji promišljaju Jug i Kočiš. Posebna pažnja usmjerena je na savjetovanje gostiju u odabiru idealnog vina kao i redovnim predstavljanjima noviteta iz vrhunske lokalne i svjetske gastro i eno ponude. Radno vrijeme restorana i bara Noel svaki je dan od 10 do 02 po ponoći.
Sanja Muzaferija
Fotografije: Noel
Sharing is caring!