Već na ulasku u zagrebački fine dining restoran Noel te je večeri 19. prosinca –mirisalo. Na samom je ulazu bio instaliran mirisni difuzor koji je svakog gosta kao dobrodošlicu okupao nježnim mirisom Noela (kombinacija sandalovine, vetivera, mošusa i morskih nota) koji će od sada nadalje biti „signature scent“ Noela – miris za prostor koji potpisuje slavni šapnjolski parfumer Ramon Monegal. Ova je luksuzna večera sljubila mirise ekskluzivnih, rijetkih i slavnih parfema s hranom koje je potpisao chef Goran Košić u suradnji sa sous chefom Brunom Vokalom, a koktele je majstorski izmiksao Karlo Ferenčak. Kustos večeri i idejni vođa bio je je parfemski stručnjak, autor ovog inovativnog koncepta Juraj Stošek Rihtarec koji je i vodio goste kroz mirise i okuse. O već godinama plovi svijetom rafiniranih i rijetkih parfema, a kruna njegove karijere bila je u Parizu, gdje je tokom pohađanja Sorbonne surađivao s vrhunskim parfumerima a s nekim ostao u prijateljstvu i suradnji. Posebna gošća večeri bila je upravo njegova prijateljica, pariška parfumerska zvijezda Sylvaine Delacourte, koja je 30 godina provela na funkciji kreativne direktorice u legendarnoj parfemskoj kući Guerlain. Sylvaine Delacourte je stekla iznimnu reputaciju u svijetu luksuznih parfema suradnjom s najpoznatijim parfumerima svijeta kao što su Francis Kurkdjian, Pierre Bourdon, Oliver Polge, Olivia Giacobetti a bila je, naravno, i desna ruka Jean-Paula Guerlaina, čovjeka koji je stvorio parfemski imperij danas u vlasništvu LVMH grupe. Ideja večere već je poznata u svijetu pa su slične večere održavane u New Yorku i Parizu s uvijek istim ciljem: da se jelima i parfemima stimuliraju sva čula gostiju. Do sada su se pariški chefovi poigrali mirisima Thierryja Muglera te su njegov legendarni Angel koji mnoge mirisom podsjeća na vanili-kiflice, uspjeli inkorporirati u eclaire, a u sladoled su iskombinirali ylang-ylang, cvijet koji se kao esencija koristi u mnogim parfemima s potpisom Chanel i Guerlain. Noelova večera je ponudila pet slijedova od kojih je svaki bio gastronomska interpretacija parfema. Prvi slijed bio je parfem Escentric 01, miris kuće Escentric Molecules, uz koji je poslužen koktel Escentric Martini, a jelo je bio carpaccio od grdobine s limetom, čičokom i crvenim paprom. Sve zajedno – savršeno upareno. Drugi slijed bio je upravo parfemska kreacija Sylviane Delacourte, parfem Helicriss, također ukomponirana u slijed večere a ona je osobno predstavila svoj miris, sebe i svoj rad, što je bilo posebno zadovoljstvo. Ferenčakov Mediteran Pleasure je bio koktel koji je emanirao Helicriss a jelo je bilo foie gras s dvije varijacije malina i crvenim paprom dok je na žlici poslužen svježi timijan. Treći slijed osmišljen je oko parfema Ocean Oud autora Ramona Monegala a koktel Mouldy Cellar, na bazi Bulleitovog bourbona postigao je pravi balans suhoće i slatkoće dok je hobotnica s malo plavog sira, s crvenim algama i pjenicom od vode iz kamenica bila pravi užitak i možda sveukupno gledano, najuspješnije jelo večeri. Četvrti slijed bio je uz parfem kuće Etat Libre d’Orange – njihov Fat Electrician – a uz njega Ferenčakov odgovor na električara – koktel Debeli vodoinstalater. Jeo se teleći entrecôte sa slamicom od celera i kremom od gljiva. Desert je donio novi parfem, kuće Histoires de Parfums, parfem 1969. Uz koji je poslužen koktel Merry Christmas na bazi Plantation Dark Ruma, s Pedro JImenez sherryjem, likerom od manga i Apple Punch sirupom. A za desert baza je bila crna čokolada. Sve u svemu, uživala su sva čula. I to – 100 na sat, a ova večera koja je bila neobičan iskorak od uobičajenog gastronomskog iskustva, sigurno će se još dugo pamtiti.
Sanja Muzaferija
Fotografije: Šimun Šitum
Sharing is caring!