Mežnarić vina s okusom pop kulture

Mežnarić vina s okusom pop kulture 1

Znate onaj rujanski osjećaj, vrijeme kad su se „svi“ već vratili u Zagreb, ljeto polako ide kraju a sunce je steklo zrelost i grije baš onoliko koliko treba: ni previše, ni premalo. E, u tim okolnostima se u zagrebačkom Cheese baru odvijala nedavna prezentacija vinarije Mežnarić. Komešanje prisutnih i zveckanje čaša prekinuo je glas Saše Špiranca koji je predstavio mladog vinara Hrvoja Mežnarića. „…To je jedan kreativni i propulzivni vinar“ reče Saša, što me natjeralo da studioznije pristupim ovoj večeri i pokušam otkrijti značenje ovih riječi. I doista, nije mi trebalo dugo da otkrijem što je to zapravo značilo… Ali, kako i dolikuje za www.womenonwine.com.hr – prvo nekoliko riječi o vinima.

Prvo vino bio je zeleni silvanac imena „Savant“. S ono nešto znanja francuskog jezikaprevodim to s „učen“, „učenjak“, a dobacuju mi – „mudrac“. Na etiketi ispod ovog, nazovimo, „učenog“ naziva, ilustracija je sove koja krilom, odnosno rukom – drži čašu vina i nešto, vjerojatno mudro, pripovijeda. „Vino za mudrace ili vino od kojeg se postaje mudrijim?“, pitam se. Pogledam etikete na drugim vinima, a ono na svakoj po jedna životinja prikazana s ljudskim osobinama baš kao da su upravo izašle iz neke basne i kao da svaka nosi neku svoju pouku. Za genealogiju ovih kreativnih rješenja obraćam se tvorcima, dvojcu iz studija Be Koncept. „Prošli smo puno koncepata dok nismo došli do finalnog. Svako vino ima poveznicu s imenom i s ilustracijom koju nosi na etiketi, a ideja je da se kroz različite karaktere vina predstavi izuzetno zanimljiva osobnost vinara Hrvoja Mežnarića“, kažu dečki iz Be Koncepta. Dodaju još kako su sve etikete napravljene u noir tehnici što nas vraća u vrijeme stripova.

Citirajući Šau – evo karakteristika svih vina koja smo kušali:

1) SAVANT – Silvanac zeleni; vinogorje tipično Zagorje, Vukovec breg, osunčan i daje svježija vina; arome zelene jabuke i nešto herbalnosti; tipičan izričaj kakav se očekuje od silvanca; vino aperitivnog karaktera koje serviramo kao uvod u ručak ili večeru
2) STELLAR BLANC – Sauvignon blanc; možda i perjanica ove vinarije; dolazi iz vinograda Vinice – možda i najbolje pozicije za sauvignon u ovom kraju.
3) CHARM – Chardonnay; dolazi s Vuglec brega; s dodirom vanilije, marelice i nešto agruma.
4) ROSY – Rosé; voćan, svjež, neslatkast, s puno voćnosti i aromatičnosti i „twistom“ svježine na početku
5) MARVEL NOIR – Pinot crni 2015; još mlado vino koji svoj junački potencijal tek treba razviti.
6) PRECIOUS – Muškat žuti; poluslatko vino; muškat u tom kraju daje prekrasne rezultate kao rijetko gdje drugdje. Kiselina mu daje savršen balans i stvara osjećaj slasti i svježine.
Vrijedi još spomenuti kako sva vina dolaze iz vinogorja iz okolice Varaždina, a Hrvoje je odabrao baš one sorte koje idealno odgovaraju klimi i terroiru tog kraja. Svoj obol vinima dao je poznati enolog Leo Gracin koji je također bio među brojnim uzvanicima te večeri.

Uz sva spomenuta vina Dado iz Cheesa servirao je jedno „fit-all“ jelo, bucatine s dagnjama i kozicama, pomalo ljute, all’arrabbiata, a kažu da „Dado tako voli.“ To što Dado voli ljutkasto, najviše je odgovaralo Mežnarićevom roséu Rosy, koji je poput svježeg planinskog potoka gasio naša plamena usta. Drage WOWice, bacite oko na ovo vino!
E sad, da se vratim malom kuriozitetu koji najavih: na nekoliko kvadratnih centimetara vinske etikete Mežnarićevih vina proteže se „hommage“ filmskoj umjetnosti. Hrvoje je veliki filmofil pa je odlučio da umjesto klasičnih opisa na vinskim etiketama poput „svježe“, „voćno“, „citrusnih aroma“ – karakter svojih vina izrazi kroz citate omiljenih filmova. Tako na poleđini njegovog Silvanca stoji citat iz jedne od najpoznatijih tv-serija o svijetu reklamnog businessa „Momci s Madisona“. Riječi su to Rogera Sterlinga kad razgovara s Don Draperom i ustanovljuje:
„My generation, we drink because it’s good, because it feels better than unbuttoning your collar, because we deserve it.“
Hrvoje je sa svakim svojim vinom spojio po jedan filmski naslov, odnosno citat. Neću vam otkriti koji jer će vam zanimljivije biti osobno poduzeti malo istraživanje i, naravno, kušanje. I sama sam pobornik ovog pristupa jer kad dođe do onog neopisivog u vinu, svakodnevni, konvencionalni jezik nije dostatan. To je onaj trenutak kad treba posegnuti za nekim drugim jezikom. Jezikom posuđenom iz neke umjetnosti. Ili da kažem: neke druge umjetnosti!

I na kraju, služeći se ovom istom logikom, zahvaljujem Hrvoju Mežnariću na užitku koji nam je pružio svojim vinima pa mu poklanjam pjesmu meni omiljene američke pjevačice Carly Simon: „Nobody does it better“ – koja je za mene i jedna od najljepših glazbenih tema iz filmova o James Bondu. Možda je donekle još uvijek „undercover“, ali vjerujte – Hrvoje Mežnarić radi odličan posao s vinima.

Jelena Bulum
Sanja Muzaferija

Sharing is caring!