Master Class s Jo Ahearne za pamćenje

Master Class s Jo Ahearne za pamćenje 1

Krajem prošlog tjedna u zagrebačkom cafeu Razzmatazz, u Ilici 65, koji je dijelom smješten i u lijepom podrumskom prostoru, održana je majstorska radionica vina koja potpisuje Jo Ahearne, Engleskinja sa stalnom adresom u Hrvatskoj. Vinarka Ahearne pripada elitnom skupu od samo 400-injak vinskih profesionalca iz tridesetak zemalja na svijetu koji ponosno nose prestižnu titulu Master of Wine, a od kojih je žena – svega oko 120. Titulu koja omogućuje vrhunske poslove u vinskom svijetu ustanovio je Institute of Masters of Wine a za nju je potrebno položiti tri zahtjevna ispita od kojih jedan obuhvaća slijepo kušanje 36 vina, teorijski dio se bavi proizvodnjom vina, vinskim biznisom i “suvremenim pitanjima” a završni esej od desetak tisuća riječi mora biti originalan i istraživački. Majstorsku radionicu organizirala je Jelena Bulum iz udruge Women on Wine, a imala je za cilj ne samo upoznati prisutne s vinima Jo Ahearne, nego i predstaviti donekle njen životni put, kako se našla na Hvaru i koje je pouke izvukla iz svog bogatog profesionalnog i životnog iskustva. Jo je predstavila sva svoja vina, tj. zasada dostupne četiri etikete a sljubila ih je sa zalogajima Catering Lisak. Uz kanape s lososom kušao se Ahearne pošip 2016 koji je ocijenjen kao precizno i uravnoteženo vino uljaste teksture, čvrste strukture, optimalne svježine i vrlo snažne, ali nenametljive koncentracije, različit od većine drugih pošipa. Mnoge je oduševila njena macerirana kupaža bogdanuše, kuča i pošipa, imena Wild Skins, koja po nekim vinskim kritičarima spada među najbolja hrvatska macerirana bijela vina, a praziliji su ga listići pilećeg filea na pikantnoj kremi. Serviran je sada već slavni Ahearne rosé Rosina iz 2015 uz tuna steak u crnom sezamu na tamnom kruščiću i na kraju elegantni, nježni i netipični plavac mali Ahearne South Side 2014 uz žgvacet boškarina s njokima, za koji su se svi složili da je izvukla maksimum iz teške vinske godine. Slsatko iznenađenje na kraju bile su mini Sacher tortice. Uz uživanje u vinu i hrani, tridesetak gostiju i mediji saznali su da je Londončanka iz East Enda vatrena je navijačica West Hama (koji je donedavno vodio naš Slaven Bilić) te je kao mlada djevojka i do 2-3 puta godišnje odlazila West Hamove utakmice na Boleyn Groundu. Njen vinski posao, pak, odvodio ju je na najrazličitije strane svijeta gdje je radila za različite poslodavce – poput Harrodsa i Marks & Spencera, boutique vinarije Charles Melton i Pipers Brook, kao i slavnih australskih vinarija Jacobs Creek i Hardys. No, upravo je na “svom” Hvaru napravila svoje prvo vino a hrvatska se vinska scena s njom malo bolje upoznala kad je prije dvije godine lansirala svoj rosé na zagrebačkom Pink Dayu. – Kad bih od svakoga tko me pita za razloge dolaska u Hrvatsku uzela samo kunu…bila bih jako bogata – kaže Ahearne. I nastavlja: – Kao netko tko ne dolazi iz obitelji ili zemlje s vinskom tradicijom znala sam da ću svoje vlastito vino morati napraviti negdje u inozemstvu, samo je bilo pitanje – gdje. Hrvatska me zavela svojom ljepotom kad sam posjetila vinski festival Wine Expo u travnju 2014. i nakon toga sa skupinom novinara obišla nekoliko dalmatinskih vinarija. Shvatila sam da se vinogradari ovdje bore za prodaju grožđa a s obzirom da nemam novaca da kupim zemlju a više od deset godina sam radila u Australiji gdje je kultura kupovanja grožđa od vinogradara jako raširena, odmah mi je palo na pamet da ostanem u ovoj lijepoj zemlji i otkupljujem grožđe. Čim je došla u Hrvatsku, Jo je odmah prionula poslu i uz pomoć legendarnog hvarskog vinara Andre Tomića odradila svoju prvu berbu u za vinare itekako problematičnoj 2014. godini. A kaže da su joj Andro Tomić i njegova djeca Sebastijan i Janica, i dalje mi potpora u snalaženju kroz bespuća domaće birokracije. Na Hvaru joj nedostaje londonska raznolikost hrane i kultura, a, pa se ponekad zaželi buke i vreve velikih gradova što nadoknadi dolascima u Zagreb gdje obilazi kina i galerije, pokušavajući naučiti što više od hrvatskoj umjetnosti. Na pitanja o svojim omiljenim vinima teško se odlučuje odgovoriti no ističe crni pinot, nebbiolo, grenache…a da s obzirom da je 10 godina boravila u Australiji volim snažni Barossa Shiraz. Vrlo poštuje i rado pije i vina iz južnih dijelova Italije, Španjolske, Portugala i Francuske. Ljeti rado pije ružičasta vina provansalskog stila kod kojih cijeni ti svježinu a bitnim smatra balans između voćnosti i mineralnosti. Životna poruka koju je pokušala prenijeti gostima je da se nikada ne treba bojati izazova i novih početaka, da život treba iskoristiti i uživati u njemu u svim oblicima u kojima dolazi, pa ćak i u njegovim manje lijepim trenucima, a prema tome je izabrala i svoj glazbeni broj večeri – Something changed koju izvodi njen omiljeni band – Pulp. Za kraj su okupljeni pogledali isječak iz njenog omiljenog Božićnog filma, Elf, u kojem Djed Mraz dolazi u New York. – Jer, ako ne vjerujete čuda i u Djeda Mraza – ne možete vjerovati ni u svoje snove. A ima nešto i u dobrim vinima.

Sanja Muzaferija

Fotografije: Silvija Munda

Sharing is caring!