Ljubljanski gastro-enološki doživljaj. S mjehurićima!

Ljubljanski gastro-enološki doživljaj. S mjehurićima! 1

Kišno i sivo zagrebačko jutro 19. veljače nije ni najmanje umanjilo entuzijazam osam hrabrih (i pjenušaca željnih) WOW-ica koje su krenule na studijsko putovanje u Ljubljanu. Sve je počelo kad su se Nina Levičnik i Sanja Muzaferija krajem prošle godine dogovarale za posjet slavnom ljubljanskom restoranu JB i – Salonu penečih vin – čija ja suorganizatorica upravo Nina. Odlučile su pozvati nekolicinu „najbržih“ koje se prijave za putovanje, a za organizaciju puta zadužena je bila velika ljubiteljica slovenskih pjenušaca, osobito Bjane, Daniela Drčec. U polasku nije bilo kašnjenja, što su organizatorice osobite pohvalile. Premda su u Ljubljanu stigle na „krivi“ trg, uskoro su se uspješno našle sa slovenskom kolegicom Ninom Levičnik koja ih je ljubazno pozvala i dočekala. Kako je bilo prohladno, veselo su „ujurile“ u Ninin omiljeni, popularni wine bar „Dvorni bar“ gdje su uz pjenušac dobrodošlice nazdravile i prokomentirale aktualne dnevne vinske teme. Nakon pjenušca, obvezatno slikanje i dobrodošla šetnja prekrasnim središtem Ljubljane do restorana „JB“ , koji je svoje mjesto pronašao i na slavnoj listi  San Pellegrino Top 100 World’s Restaurants.

Ondje su se zagrebačke WOW-ice priključile drugom dijelu društva koji je već čekao, a stigao je iz slovenskog Vitanja, gdje su u Space Centru KSEVT predstavljena predivna hrvatska vina Kairos. Chef Janez Bratovž  iznimno vješto spaja jedinstvene kombinacije mediteranske, francuske i tradicionalne slovenske kuhinje na suvremen način. Oduševljava jednostavnošću i druželjubivošću a ponajviše svojim čarobnim jelima. Degustacija od četiri sljeda počela je s „povrtnim tanjurom“,  povrćem prezentiranim u obliku malog vrta pripremljenog na različitim temperaturama i različitih struktura, od pjenica i pirea do dehidriranog povrća. Ovo se jelo izvrsno sljubilo sa sivim pinotom Valter Sirk iz 2013. Slijedili su ravioli punjeni ricottom i pistacijom u umaku od telećeg repa i guščja jetre s pečenom kruškom. Uz ove „orgazmičke“ raviole koji su izmamili mnoga „ah“ i „oh“, posluženo je još posebnije vino – Atimo, Filipa Koletnika. Uz goveđe obrazine (kako je rekao Janez B., iako je konobar spominjao medvjeđe) s pireom od korabe, povrćem i štruklom s estragonom, fantastično se sljubilo vino Movia, Veliko rdeče. Za desert su posluženi agrumi kuhani u vakumu sa sladoledom i pjenicom od naranče. Valja reći da su sva vina bila poklon sloevnske WOW-ice Nine Levičnik.

Prefina hrana, fantastična vina, ugodan ambijent, profesionalna posluga i šarmantni Janez Bratovž – jednostavno – WOW! A dan se tek bio prepolovio i tek je trebalo posjetiti 3. Salon pjenušavih vina u sklopu kojeg se održavala vođena degustacija najboljih vina Salona. Radionicu su vodili vrhunski vinski znalci Bojan Kobal i Vanja Mramor. U kategoriji najboljih pjenušaca pronašla su se WOW-icama već dobro poznata imena  – Bjana (brut) i Istenič Gourment rosé brut. WOW-ice se zahvaljuju Sanji Muzaferiji na ideji, Danieli Drčec na izvrsnoj organizaciji i – naravno, najviše – našoj ljubljanskoj zvijezdi – Nini Levičnik na piću dobrodišlice, gratis ulaznicama na Salon i osiguranim mjestima za radionicu, a ni tri magnum boce u JB-u , nisu prošle nezapaženo ;).

Napisao: WOW

Sharing is caring!