Label Grand Karakterre 2 – vina s pričom, vina s dušom

Label Grand Karakterre 2 – vina s pričom, vina s dušom 1

Festival Label Grand Karakterre 2, održan 1. prosinca 2013. u zagrebačkom hotelu WestIn, bacio je potpuno novo svjetlo na proizvodnju vina jer predstavlja organska vina, bez tretiranja i kemijskih dodataka i kako bi vinari rekli – gola vina. Iza svakog vina stoji posebna priča, a vinari bi se mogli okarakterizirati kao pozitivni ekscentrici jer u potpunosti poštuju prirodu i zahvalni su za plodove koje im ona daje. Neka vina su sto posto organic, a neki kažu da im neke godine ne dopuštaju stopostotnu organsku proizvodnju. No ono što ih odlikuje je iskrenost prema prirodi, vinu i ljudima koji ih piju.

Ta vina nisu ušminkana niti napravljena za široke mase. Vrlo su direktna i njihovi mirisi i okusi nisu umjetno tretirani. Ili prepoznaš njihovu vrijednost i uživaš u neobičnim aromama i okusima – ili ne. Terroir i balans prirode je njima najbitniji. Na pitanje kako se borite protiv bolesti i nametnika jedan vinar mi je odgovorio: „Nikako, zašto bi se protiv toga borili? Ako prirodu kemijski tretiraš i ubiješ neke važne organizme u njoj, onda ona vraća bolešću i napadima. Kada joj pokažeš zahvalnost, ona ti da i više nego što ti treba. Možda prinosi u tom slučaju nisu jako veliki, ali ćeš biti u mogućnosti napraviti čisto, golo i organsko vino.“
Našu je pozornost privukla zanimljiva vinarija iz Lumbardije Ca’Del Vent – Kuća vjetra. Ima 13 vinograda i proizvode 27 različitih vina. Kušali smo 2 izvanredna pjenušca potpuno različitih stilova. Jedan s aromama zelenih jabuka i citrusa, visokih kiselina, a drugi elegantniji, puterastih nota, nježan i baš ženski. Vinari se zalažu za spontan pristup proizvodnji – prepuštaju se prirodi i tek nakon berbe odluče kakvo će vino od kojeg grožđa napraviti.
Još jedna zanimljiva priča krije se iza proizvođača Etnella sa Sicilije, vinara koji se nakon dugogodišnjih managerskih poslova odlučio za prirodu u središtu Etne. Inače kažu da je Etna otok u otoku jer ima potpuno drugačiju klimu od ostatka Sicilije, a zemlja na kojoj raste loza je ugljenasta. U trenutku kada je vulkan eruptirao lava se zaledila u zraku, pala na zemlju, i postala temelj za posebne okuse ovih vina. Oduševilo nas je bijelo vino autohtone sorte Nerello Mascalese. Vino se klasificira narančastim, a odlikuju ga bogate arome voća i cvjetnih mirisa – melem za dušu.

Na Festivalu je bilo još mnogih drugih vinara i izvrsnih vina iz Francuske, Austrije, Mađarske, Slovenije, Portugala i naravno Hrvatske. Za one koji ne znaju, a žele piti potpuno ekološki proizvedena vina, neće pogriješiti s vinima Miloša, Kosovca, Krauthakera i Piquentuma. Na kraju moramo napomenuti da je potpuni hit festivala bio proizvođač Sake-a odnosno rižinog vina koji nam je otvorio jedan novi svijet. Odležana, macerirana, svježa rižina vina su nešto najneobičnije što smo kušali. Na sreću, Sake uvozi Marko Kovač, organizator Label Grand Karakterra i preporučujemo da si svakako nabavite jedan primjerak i kušate, ako do sada niste.

Sharing is caring!