Kutjevačko Vincelovo 2014. u vinariji Adžić

Kutjevačko Vincelovo 2014. u vinariji Adžić 1

Na ljubazni poziv WOW-ice Jasne Mohor i njenog supruga Gordana, u organizaciji Miva galerije vina nekoliko se članica udruge uputilo u sjeveroistočni dio Požeško-slavonske županije podno Krndije, točnije u slavno Kutjevo, gdje se 18. Siječnja, na Trgu graševine, veselo obilježilo kutjevačko Vincelovo. Odredište je bilo obiteljsko gospodarstvo i vinarija Adžić.
Ljubazni domaćini Adžići godinama složno gaje vinovu lozu u Čortanovcima na padinama Fruške Gore. S njihovim brojnim gostima, poslovnim partnerima, prijateljima i članovima obitelji malobrojne ali snažne WOW-ice provele su cijeli dan. Veselom raspoloženju doprinosile su pjesma, kobasice i izvrstan čobanac te neizbježno kušanje vrhunskih vina Adžić.
Poseban je bio doživljaj obilazak besprijekorno uređenih vinograda u društvu vlasnika i glave obitelji, gospodina Antuna Adžića. S ponosom je predstavio svoje čokote, objasnio gdje se koja sorta grožđa uzgaja i koja nova vina proizvode svake godine. Njihovi vinogradi nalaze se na najboljim položajima kutjevačkog vinogorja poznatog po uzgoju vinove loze još od 13. stoljeća. U svojim vinogradima Adžići imaju 35 000 čokota na oko 10 hektara. Svoje prve butelje ponudili su na tržištu još 1995. godine, a izgradnjom vinskog podruma dodatno dobivaju dobre uvjete za njegovanje vina koje dozrijeva i u inox i drvenim bačvama.
U vinskom svijetu Adžići su stekli slavu svojom iznimnom graševinom, sortom koja čini više od 60% njihove ukupne proizvodnje i predstavlja svojevrsni zaštitni znak Zlatne doline. Iapk, i njihov rajnski rizling kao i sivi i crni pinot, visoke su kakvoće i itekako obljubljeni kod vinoljubaca.
Budući je Vincekovo ponajprije dan posvećen vinarima, nije neobično da se međusobno, podupiru i posjećuju pa druže i vesele zajedno sa svojim prijateljima i poštivaocima. Tako su se društvu kod Adžića u večernjim satima pridružili i poznati kutjevački vinari – legendarni Vlado Krauthaker i Ivan Enjingi, kao i mlađa vinska snaga, Davor Zdjelarević.
Ukratko, iznimno uzbudljiv – bio je to dan za pamćenje. Zahvaljujemo se vrijednoj obitelji Adžić što su nam omogućili da ih bolje upoznamo u svom obiteljskom, prijateljskom i vinarskom okruženju, kao i Jasni i Gordanu Mohor što su poveli nekoliko WOW-ica na tako zanimljiv, zabavan i poučan izlet.

Sharing is caring!