Konferencija o Teranu

Konferencija o Teranu

U zagrebačkom hotelu Antunović, 9.12. 2014, na poticaj Vinistre, Udruge istarskih vinara, održana je konferencija o teranu koja je okupila vinske stručnjake, znanstvenike, predstavnike institucija, novinare, sommeliere, distributere i trgovce vinom; ugostitelje, konzultante i enologe. Cilj je bilo progovoriti o svim aspektima terana kako bi se svi što detaljnije upoznali sa situacijom oko vinske sorte teran, znanstvenim otkrićima vezanim uz tu sortu te stilovima terana na tržištu. Naravno, ne manje važan je i međunarodni spor koji hrvatski teran vodi oko zaštite svoga imena.

Na uvodnoj radionici o povijesti te današnjoj situaciji, govorili su predsjednik Vinistre, Nikola Benvenuti, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež, pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, te prof.dr.sc Edi Maletić, čiji je znanstveni rad potvrdio da je teran sorta različita od refoška.

Na radionicama svježih i odležanih terana, potvrđen je njihov potencijal za čuvanje, ali je teran promoviran i kao dnevno, svježe vino, pristupačno svim potrošačima. Stoga se nadamo da teran neće postati zabranjeno voće, kao na etiketama ove konferencije.

Jedinstven je, naime, stav istarskih vinara da se ime teran treba i dalje koristiti i – pokušati dobiti bitku s, kako se čini – neutemeljenom slovenskom, a sada i EU zaštitom terana, kao slovenskog vina. Detalje i pravnu borbu ostavljamo odvjetnicima i nadamo se da će stići uložiti žalbu u zakonskom roku.

Na konferenciji se moglo kušati više od 50 etiketa terana istarskih vinarija: Franc Arman, Marijan Arman, Vina Benazić, Benvenuti vina, Bertoša vina, Vina Cattunar, Commot, ATC Coronica, Vina Cosetto, Coslovich, Cina Cuj, Damjanić vina, Degrassi, Vina Dešković, Vina Dobravac, Elio Fakin, Vina Franković, Geržinić Marko, Vina Grgor, Kabola, Kozlović vina, Legovina, Vina Matić, Vina Matošević, MB Vina, Damir Mihelić, Mario Peršurić, Vina Pilato, Poletti vina, Vina P&P, Vina Prodan, Vinarija Rossi, Pino Rossi vina, Vina Ritoša, Roxanich, D&D Sirotić, Sosich wines, Tomaz vina, Trapan Winery, Vina Laguna, Dean Visintin, Vivoda, Vorić Josip, Zigante, Vina Zigante

O teranu su sa srcem i ponosom govorili i vinari i stručnjaci: Darko Baretić, Ivo Kozarčanin, Daniela Kramarić, Sandi Paris.

I … kakav je to svježi istarski teran? Ljubičaste boje, mirisa ljubičica i ciklama. Podsjeća na divlju istarsku šumu „antenata“, s animalnim notama, ali i mirisom prvih proljetnih šparoga i artičoka. Ima tu i višnje, ruže, začina. Za svakog ponešto. Lijepih kiselina. Žilav, jak, postojan. Mineralan na nosu, slan na nepcu. Istodobno rustikalan i moderan. Poseban. Istarski privlačni „divljak“ , kako ga od milja nazivaju. Vino koje sporo stari. A kad ipak malo odleži, kakvo je? I dalje je mlado! Svježine koja traje, rubinsko-granatne boja koja na rubovima čuva ljubičastu nijansu, pojačane pikantnosti, ali i dalje jako živahan. Dolaze note katrana, kože, slatkih začina, maline, višnje, cassisa, mediteranskih biljaka. Ima tu gdjegod i dima, i cigare. Jak je i potentan. Ali sada zaobljeniji, uglazbljeniji, skladniji od onog malo mlađeg.

To je vino koje traje, a mi mu želimo da traje pod svojim imenom – teran!

 

Sharing is caring!