Franjo Kolarić je kralj sivog pinota – proglasile ga WOW-ice

Franjo Kolarić je kralj sivog pinota - proglasile ga WOW-ice 1

Prvi i jedini WOW Walk u prošloj godini kojeg su osmislile Vlasta i Stanka dogodio se jedne subote, 18. studenog 2017. godine. Izlet je zamišljen tako da se prvo malo prohodalo po Plešivičkom gorju – točnije prvo po Samoboru gdje se i posjetila poznata špilja Grgos, a potom imanje samoborskog proizvođača bermeta Pavlina.

Nakon toga WOW-ice su odšetale do imanja vinara Franje Kolarića, gdje im je upriličen veličanstveni doček.

Počašćene su finom bogatom domaćom hranom koja je spremljena u skladu s martinjskim običajem budući je bilo vrijeme slavljenja Martinja. Uz bogatu trpezu gospodin Kolarić osobno je vodio prezentaciju svojih vina nakon čega su WOW-ice proglasile vinara Kolarića kraljem sivog pinota – sorte koja je dominirala na kušanju njegovih brojnih finih vina i pjenušaca i među kojima je veći dio napravljen upravo od ove sorte.

Kolarići posjeduju čak 50 % loze sivi pinot – bijele sorte grožđa čije se vino odlikuje neobičnom ružičastom bojom okusa breskve i marelice.

Specijalno u čast svojih gošća Franjo Kolarić prvi je put nakon punjenja otvorio svoju novu i prvu amforu u kojoj čuva i pušta dozrijevati sivi pinot te im ponudio prvima kušati ovo posebno vino.

U amforu je spremljeno oko 3 tone grožđa sorte sivi pinot gdje dozrijeva na „podzemnoj temperaturi“ dok ne bude spremno za daljnju obradu za tri godine. Nakon amfore vino ide u drvene bačve na još dvije godine odležavanja. Kolarić je treći vinar u regiji (nakon Tomca i Šembera) koji je svoje grožđe pohranio u amforu. Ovo je vino lijepe crvenkaste boje malinovca (iako se radi o sorti bijelog grožđa), visokih je kiselina i alkohola, iznad 14 i ima veliki potencijal. Sasvim sigurno bio je to veliki doživljaj za WOW-ice i jedva čekamo krajnji rezultat ovog iznimnog vina.

Za vrijeme ručka kušalo se cca 18 etiketa vina, a počelo se naravno s odličnim Kolarić pjenušcima – Coletti brut nature bijeli pjenušac (50% rajnski rizling, 50% starle plešivičke sorte), Coletti rose pjenušac (60% crni pinot, 20% chardonnay, 20% portugizac) i koji se sprema u prodaju do Božića. Odlikuje se svježinom i izuzetnom pitkošću, suh je i wowicma se posebno svidio.

Inače, ime Coletti novi je Kolarićev brand za luksuzna pjenušava vina i za ekskluzivna vina sve limitirane serije. Ime mu je dao prijatelj Talijan prema izvedenici iz njegovog imena – Francesco Coletti (Franjo Kolarić). Bazno vino za novi suhi pjenušac Coletti rose, a koji je još u pripremi i kojemu još smišljaju ime sarži 80% crnog pinota i 20% sivog pinota. Za ovaj novi pjenušac u pripremi Kolarić kaže da priprema pravu “revoluciju“ u proizvodnji pjenušaca.

Potom su se kušale četiri stare plešivičke sorte: šipelj, kraljevina, žuti plavec, štajerska belina. Slijedio je dalje Neuburger 2016. bijelo vino od sorte koja je klon bijelog pinota i zelenog silvanca.

Uslijedila su kušanja: Sivi Pinot Classic, Sivi Pinot Selection, 2016, selection vino tipične boje sivog pinota boje lukovice koje je podvrgnuto hladnoj maceraciji što znači da se grožđe odnosno mošt hladilo sa suhim ledom (tekućim dušikom), tako ne dozvoljava da se pokrene oksidacija i fermentacija ranije.

Slijedila su tri vina spravljena surlie metodom koju je Kolarić uveo u proceduru spravljanja vina i ta vina će ići na tržište negdje u 4 mjesecu 2018. Godine. Ovo je novost u njegovoj paleti vina. Tim vinima treba još nekoliko mjeseci odležavanja u boci da budu spremna. Surlie metoda inače znači da vino ostaje u bačvi na svojem talogu na svojim prirodnim kvascima oko godinu dana uz redovito miješanje, bez pretakanja.

Kušao se potom i sivi pinot imena Ivana slatkica 2013. kasna berba, potom rose, crni i sivi pinot 2015., crni pinot 2016. – vino mirisa crvenog voća s izraženim okusom jagode te crni pinot 2017. mlado vino s ogromnim potencijalom.

Sivi pinot Coletti 2016. surlie vino je u kojem se vrlo nježno osjećaju drvene note, a metoda surlie daje mu kremoznost tako i ovo je vino svima bilo jedno od najboljih Kolarić vina. Vino souvignon 2017. mlado je vino tipičnog fenomenalnog mirisa s kojim je Kolarić počeo proizvodnju tek u 2017. godine (prva berba).

Za kraj su isprobani još rajnski rizling iz 2016. coletti surlie, chardonnay coletti 2016. surlie i zeleni silvanac iz 2016. – vino koje je prema mišljenju vinara upravo sada na svom vrhuncu i treba ga piti.

I što još reći za kraj?! Bio je to još jedan zaista WOW događaj za dugo pamćenje – još jedan eno & gastro doživljaj par excellence – jer drugo se kod vinara Kolarića niti ne može doživjeti, samo najbolje od hrane i vrhunskih vina. Hvala ljubaznom i gostoljubivom Franji Kolariću i poželimo mu puno novih vina proizvedenih izazovnim metodama i puno uspjeha u životu i poslovanju.

Tekst: Stanka Miljković

Sharing is caring!