Francusko WOW poslijepodne: Alsace u Zagrebu

Francusko WOW poslijepodne: Alsace u Zagrebu 1

Kada asfalt postane vruć, a vi maštate o svježini i dalekim krajevima, imamo prijedlog za vas! Prva stanica neka vam bude zagrebački French Store. Dvadesetak WOW- ica je u petak kušalo za vas. I evo dojmova: U ovom pitoresknom dućanu pronaći ćete, baš kao one, pokrajinu Alsace sa svim svojim čarima – vinima, delikatesama, jezikom, kulturom. Vlasnica dućana, Francuskinja hrvatskih korijena Nathalie Durbić, odnedavno članica udruge WOW i „stara“ WOW-ica Vanja Neral-Puljak, ovo su poslijepodne učinile – potpuno francuskim. Da posjet French Storeu ne bi ostao samo na kušanju posebnih vina, domaćice su kroz neformalno druženje pričale o francuskim pokrajinama, zemljopisno pojasnile položaj pokrajine Alsace te prezentirale vinske snage ovog kraja i „uparile“ ih s brojnim delikatesama.

Slijed kušanja vina sastojao se od šest sorti. 70% proizvodnje ove pokrajine čine sorte Sylvaner, Riesling, Pinot Gris, Muscat i Gewürztraminer, pa su se kušale upravo one. Kušanje je započelo sa Sylvanerom kao pravim osvježenjem za visoke temperature. Suho vino, lagano u ustima, kiselkasto, blijedožute boje činilo je društvo malom posluženom zalogajčiću s pačjom terinom. Ovaj Sylvaner je zasigurno jedno od ljetnih vina uz koje će se idealno slagati morski plodovi i razne osvježavajuće sezonske salate. Uskoro je na red došao i Riesling a zanimljivo je da upravo najjači, čisti suhi rizling dolazi iz Alsace. Ovo vino žućkaste boje odiše mirisom citrusa; suho je i elegantno što iznenađuje u usporedbi s hrvatskim rizlingom koji nije toliko opojan. Muscat kao naša treća sorta je bilo potpuno iznenađenje. Nepce pripremljeno na slatkoću doživljava svojevrsno buđenje ovom svježinom, voćnim okusom, ali i poznatom aromatičnošću. Pinot Gris ili sivi pinot četvrta je sorta koja se kušala. Svijetlo zlatne boje i niske kiselosti odlično paše uz slatka i slana jela, stoga je uz ovo vino Nathalie poslužila fantastični foie gras sa smokvom i oborila s nogu slaganjem mirisa i okusa. Kao najjače vino večeri predstavio se Gewurztraminer, najpoznatiji izaslanik pokrajine Alsace čije je stanovništvo većinom germanskog porijekla pa njegovo ime ne čudi. Vrlo aromatično vino, mirisa zrelog voća i slatkih začina, tamnije boje, s vrlo malo kiseline bilo je posljednje vino pokrajine Alsace proizvođača Butterlin. A šećer na kraju bio je – uistinu šećer, tj. alzaški kolač s grožđicama uz koji nam je domaćica poslužila vino Roc de Bel-Air iz pokrajine Bordeaux, koje je savršeno odgovaralo kao bijelo desertno vino zlatnih nijansi i intenzivne arome.

O ukusima se ne raspravlja, ali WOW- ice su vodile simpatičnu diskusiju iz koje možemo zaključiti kako svaka ima svoje vino, svog favorita i da među ovim finim vinima uvijek na kraju odlučuje – vlastiti ukus. Za dozu francuske atmosfere „požurite polako“ na adresu Bukovačka cesta 25 i uz stručno vodstvo naše Nathalie odaberite najbolje što vam za vaše nepce nudi Francuska.
Bon appétit et – santé!

piše: Ena Mrakužić
fotografije: Julio Frangen

Sharing is caring!