DALMACIJA WINE EXPO – južna vinska točka

DALMACIJA WINE EXPO – južna vinska točka 1

Dalmacija Wine Expo (DWE) održava se već 7 godina i zahvaljujući uigranom organizacijskom timu prerastao je vlastiti slogan «Južna vinska točka» jer se može smatrati centrom za B2B ali i Consumer fun vinske sadržaje u južnom dijelu Hrvatske.  Ove godine DWE održao se kroz dva vikenda: 22. i 23.04. u Splitu – festivalski vikend posvećen profesionalcima (ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci/distributeri, vinski novinari, kolekcionari…) a tjedan dana kasnije 29. i 30.04. u Makarskoj je održan i „revijalni dio festivala“ – više namijenjen ljubiteljima vina, turizmu i sveopćem građanstvu.  DWE ne bi bio ono što jest bez svog  edukacijskog dijela – tj. radionica/vođenih kušanja koja su sve više okrenute ka dalmatinskim sortama vina, a ima i zanimljivih paralelnih kušanja (ponekad i stranih etiketa srodnih sortama iz Dalmacije). Na DWE se lijepo može pratiti razvoj dalmatinske vinske proizvodnje a super je što se na radionicama nerijetko mogu susresti i sami proizvođači koji puta u ulozi proaktivnih vinskih studenata 🙂

U okviru DWE – postoji i dodatna manifestacija Zvijezde kuhinje koja otvara vrata ponajboljih splitskih restorana u kojima u suradnji s DWE stručnim timom, vrhunski hrvatski chefovi sljubljuju dalmatinske gastronomske specijalitete s probranim dalmatinskim vinima.

Dobrodošlla je sve veća prisutnost manjih proizvođača u izložbenom dijelu sajma, kao i to da se fokus vinogradara i enologa u vinarijama u zadnje dvije berbe polako vraća na autohtone hrvatske sorte poput pošipa, bogdanuše, zlatarice, lasine, plavine, debita, grka, maraštine… bilo u vidu novih etiketa u portfeljima vinarije, bilo u vidu više linija vina od naših sorti ili pak u usavršavanju postojećeg branda. Velika pohvala našim vinarima za takve odluke! Nadamo se da ćemo za koju godinu u  Hrvatskoj  imati dovoljne količine kvalitetnih vina od ovih potentnih sorti, kako bi na domaćoj vinskoj sceni, ali i na svjetskom tržištu, epitet «Autohtono Hrvatsko» mogao postati točka diferencijacije i the tipping point pozicioniranja hrvatskih vina u svijetu.

Martina Bek, WSET level 3

DWE: Iz pogleda splitskih WOW-ica

Splitski dio ovogodišnjeg Dalmacija Wine Expoa 2016. održan je u hotelu Park, a manifestacija je ujedno i signal ugostiteljima da je turistička sezona zapravo već – počela. Kao prave dalmatinske WOW-ice posvetile smo pažnju radionici koju je vodila žena (i to ne bilo koja, nego nositeljica titule Master of Wine, Jo Ahearne) i radionici posvećenoj najprestižnijim dalmatinskim plavcima iz berbe 2013. godine kroz koju je  vodio poznati vinski publicist i organizator DWE – Saša Špiranec. Jo Ahearne je vinski znalac internacionalne reputacije koja se nakon rada na mnogobrojnim svjetskim destinacijama – trenutno skrasila na našem najsunčanijem otoku. Na radionici je ponajprije željela odgovoriti na često postavljano pitanje što je rođenu Londončanku privuklo u Hrvatsku, posebno Hvaru i njegovim vinima.

Dio odgovora sigurno leži u ljepoti otoka i snažnim mirisima vinskih padina Svete Nedjelje u koje se toliko zaljubila da je upravo ovdje odlučila stvoriti svoje prvo vino. Naravno, ova odluka nije bila posljedica isključivo emocija, nego i poslovnog razmišljanja – jer poznavajući međunarodni vinski svijet – Ahearne je svjesna da je željna novih, još neotkrivenih vinskih regija.  Ova je vrsna poznavateljica vina i vinarka uvjerena da je budućnost Hvara i Dalmacije upravo u autohtonim sortama grožđa koje mogu pružiti velikom svjetskom tržištu nove i kvalitetne vinske doživljaje. Uz Jo, glavne zvijezde ove vinske priče, bile su, dakle – sorte –  nježna bogdanuša-Carić, pripitomljeni prč-Vujnović, ozbiljna Moja B-Duboković, voćni rosé drnekuša-Ahearne(!); plavci – od odmjerenih do snažnih, Plame-Vujnović, Jubov-Carić, Tomić, Grand Cru-Plenković i za kraj neodoljivi prošek – Hektorović. Na radionici koju je vodio Saša Špiranec – prošetale smo vinogorjima Dalmacije od Kaštela, Hvara i Pelješca do Komarne i Konavala. Priuštio nam je odličnu radionicu premium plavaca bogatog okusa i velikih potencijala, tanina čvrste kičme, voćnih aroma šljive, zrele višnje, divlje jagode, burbona… mirisa voća, karamele, školjaka s južnih mora… Plavci, postupi, dingači lijepo su klizili na određene dijelove jezika i pružali nam zanimljive osjećaje, asocijacije, doživljaje. Jedni su nas oduševili, drugi zadovoljili, a neki – čak i uzbudili.

U vinima smo čak osjetile baš sam zrak područja s kojeg potječu i na kraju smo „pametno zaključile“ da je vino – neizostavni začin života. Govorilo se o potencijalima i duljini životnog vijeka svakog pojedinog vina ili cijelog godišta, te u konačnici definiralo raznolikost stilova u odnosu na položaj i vinski svjetonazor. Miris+uzbudljivo vino, osnova je svega, rekao je Saša. Bila su to vina Vujnović, Plenković, Vuina, Saint Hills, Skaramuča, Antičević, Korta Katarina, Crvik, Mrgudić, Markus Pepejuh.

Osim zanimljivih radionica, obišle smo i brojne štandovima Dalmacija Wine Expoa 2016. na kojkima su se točila vina probranih vinara, uz veliku zastupljenost Dalmacije. Sklapala su se ili obnavljala prijateljstva i poslovni odnosi te dogovarale buduće prezentacije. I na kraju, što reći? Najbolje kaže jedna stara izreka: „U vodi ćeš vidjeti svoje lice, a u vinu vidiš izraz svoje duše“ – koja precizno govori o vjekovnom druženju čovjeka s vinovom lozom i vinom iz kojeg proizlazi raznovrsno ljudsko stvaralaštvo. A dobro je rekao i hrvatski pjesnik Tin Ujević kad je rekao: „Vino moraš piti tako da ti razbuđuje svijest, a ne da je gasi.“

Nada Piacun, splitski ogranak WOW

Sharing is caring!