Dalmacija Wine Expo 2013., Radionica udruge WOW – Što žene žele

Dalamacija Wine EXPO 2013 2

Ove godine WOW- ice su se po prvi put predstavile dalmatinskoj publici na festivalu Dalmacija Wine Expo u Makarskoj. Osim izlagačkog dijela, dio programa činile su i zanimljive radionice i predavanja. Jednu od tih radionica održale su predstavnice udruge WOW, Loreena Meda i Fani Prodan.

ZAŠTO MAKARSKA
Smisao radionice u Makarskoj bio je predstaviti rad udruge „ WOW“ te vinsku nagradu „Što žene žele“. WOWice su dalmatinskoj publici prezentirale pobjednička vina koja su prethodno odabrana na Zagreb Wine Gourmet Weekendu.

Uvodnu riječ održala je Fani Prodan predstavljajući udrugu, njene početke, način djelovanja, motivaciju i filozofiju, dok je Loreena Meda predstavila vinsku nagradu, proces predselekcije, glasanje, izbor žirija te na kraju izbor WOW vina. Od deset vina koja su se plasirala u finale, konačni je odabir napravio žiri stručnih članica WOW u sastavu: Nina Levičnik, Loreena Meda i Maja Heruc, putem blind tastinga klasičnim bodovanjem. Na kraju je ovim putem odlučeno koje će biti GRAND PRIX VINO u 2013. Godini.

POSJEĆENOST RADIONICE
Na radionici, koje je bila popunjena, izdvajamo goste koji su nam došli dati podršku. Vinar Bruno Trapan, ovogodišnji pobjedinik u kategoriji crvenih vina, barba Darko Baretić (zbog kojeg smo na samom početku imale i malu pozitivnu tremu), dio enogastro blogera okupljenih pod imenom Taste of Croatia i Magdalena Senjković kao predstavnik Spože – pobjedničkog vina nagrade Što žene žele.

Publici je Loreena prvo predstavila svih deset finalista, dok je pojedinačne pobjednike u svakoj kategoriji detaljno i opširnije prezentirala. Cilj je bio upoznati publiku s vinarijom tj. filozofijom vinara, njihovim pobjedničkim vinom kroz degustaciju, vinifikacijom, karakteristikom i posebnostima samog vina.

Vina su predstavljena redom – bijelo, ružičasto, crveno te desertno tj. vino s ostatkom šećera. Tek je na kraju, nakon pojedinačnog kušanja objavljen GRAN PRIX pobjednik, rosé Spoža, 2011., Senjković. (nažalost nismo imali priliku kušati tu godinu pa smo zato ponudili 2012).

BRAČKA LJEPOTICA
Već s prvim berbama Senjkovići su na velika vrata ušli na hrvatsku vinsku scenu. Saša Senjković objašnjava da Spožu rade od probranog grožđa i da su u samu proizvodnju krenuli vrlo ozbiljno i ambiciozno. Zanimljivo je to, da je na pozadini etikete roséa Spoža, napisana pjesma na bračkom dijalektu Magdalene Senjković. Znalci tvrde da je to ponajbolji hrvatski rosé kojeg je probalo premalo ljudi.

Zato WOWice spadaju među tu malu skupinu ljudi koja je probala ono najbolje. WOW žiri ovako je objasnio odabir Spože za GRAND PRIX VINO.

“Spoža je savršena za toplije dane koji su pred nama i ima WOW efekt koji smo tražile. Bilo nam je važno da se radi o vinu autohtone sorte Plavac mali. Vino je elegantno i ozbiljno, slijedi ideju da je laganije crveno vino, a s druge strane prati ideju velikog vina. Najbolje ga je uživati tamo odakle dolazi, na suncu uz more“. A opasno je za konzumaciju kad je čovjek žedan.

POBJEDNIČKA VINA
No vratimo se na ostale pobjednike. Veliki interes publika je pokazala za Tomac Chardonnay Amforu 2008. Zbog starih loza dobijena je izražena mineralnost koja daje posebnu strukturu amfori. Vino je suho do kosti, bez onih neugodnih primjesa koje su tako poznate da se uvlače u ovu vrstu vina. Fascinira pitkost toliko punog, krutog i ekstraktnog vina. Tako intenzivno, skladno i moćno.

Ženski dio publike je osim Brune Trapana bio najaktivniji s pitanjima i pokazanom interesom za vinare, te su tako svaku pojedinačnu butelju htjele i osobno pogledati izbliza.

Vjerovatno je najaktiviniji dio radionice bio na predstavljanju pobjednika u kategoriji crvenih vina, Nigra Virgo Revolution 2010 ( ni ovu godinu nažalost nismo uspijele dobiti na radionici, pa se kušala 2011). I sam vinar je bio prisutan te se aktivno uključio u razgovor o vinu. Bruno Trapan je jedan od onih veselih vinara koji nas je i ovaj put izuzetno nasmijao. Bruno kaže: “ Kad sam pokrenuo posao, malo je tko vjerovao da ću uspjeti. Govorili su mi da samo luđak može početi proizvoditi vina počevši od nule. Jedino je Andrea (Brunina žena) bila čvrsto uz mene. Uspjeh sam posvetio ocu koji je trpio sve moje hirove, priznaje Bruno.

3 međunardne sorte i jedna „autohtona“ nama se čine vrhunski materijal za jedan neopterećen i neočekivano harmoničan doživljaj koji pruža njegova Nigra Virgo.

Za kraj, uz već puno opušteniju atmosferu, predstavili smo Benvenutijevu Coronu Grande 2009. i pobjednika ovogodišnje nagrade u kategoriji desertnih vina. Braća Benvenuti za razliku od drugih, jedini rade tri vrste slatkih vina, a po tim “slatkišima”, koji su svojevrsna inačica kontinentalnih izbornih berbi, braća Benvenuti su jedinstveni u Istri. Arome meda od akacije, grožđica i medasti retro okus ovog vina, osvajaju već na prvi gutljaj. Savršena sinergija svih komponenti uz uspješno sačuvanu svježinu čine ovo vino čistom harmonijom.

Uz dalmatinsku ljepoticu Spožu, pleševičku mušketirku Amforu, istarski slatkiš Coronu Grande i harmoničnu revolucionarku Nigra Virgo, radionica je protekla u jednom ugodnom druženju s degustacijom iznimnih vina. Nadamo se da smo dalmatinskoj publici uspjeli približiti rad udruge WOW i prezentirati im vina koja ostavljaju bez daha.

WOW vina za 2013. su:
U kategoriji bijelih vina: Tomac Amfora 2008 – Tomac
U kategoriji ružičastih vina: Spoža 2011 – Senjković.
U kategoriji crvenih vina: Nigra Virgo Revolution 2010 – Trapan.
U kategoriji desertnih vina, odnosno s ostatkom šećera : Corona Grande 2011 – Benvenuti.
Najbolje od svih, Grand Prix WOW vino je – rosé Spoža, 2011., Senjković.

FINALISTI:
TOMAC AMFORA 2008 (50%CHAR, 50%STARE PLEŠIVIČKE SORTE)
– VINA TOMAC
TERRE BIANCHE CUVEE BLANC 2011 (malvazija, chardonnay,sauvignon blanc i viogner)- MORENO DEGRASSI
SAUVIGNON BLANC 2011 – VELIMIR KORAK
ROSE’ “SPOŽA“ 2010 (PLAVAC MALI, BRAČ) – VINA SENJKOVIĆ
ROSE’ CUVEE 2009 – VINARIJA ROXANICH
BOŠKINAC CUVEE 2009 (CABERNET SAUVIGNON I MERLOT) – BORIS ŠULJIĆ
NIGRA VIRGO REVOLUTION 2010 CAB-MER-SY-TER – VINA TRAPAN
POSTUP “MARE“ 2009 – MARIJA MRGUDIĆ
MUŠKAT RUŽA 2011 poluslatko– VINARIJA KOZLOVIĆ
CORONA GRANDE CUVEE 2009 (MALVAZIJA,MOMJ. MUŠKAT,ULOVINA) BENVENUTI

tekst napisala: Loreena Meda
redigirala: Tatjana Štrbac Bambulović

Sharing is caring!