Burgundijski stil, istarski terroir

Burgundijski stil, istarski terroir 1

U sklopu ovogodišnje Vinistre, Udruga Women on Wine je održala radionicu Burgundijski stil, istarski terroir na kojoj je predstavila chardonnay boutique vinarije Domaine Koquelicot iz Gračišća, a u suradnji s WOW-icom Jacqueline Marovac koja s partnerom Olivierom Ertzbischoffom vodi vinariju. On je umirovljeni kardiolog a ona epidemiologinja, no osim prema medicini oduviejk su dijelili i strast prema vinu. S obzirom da su Jacqueline i Olivier podrijetlom iz Francuske, nije čudo da su očarani burgundijskim vinima, a kad su došli u Hrvatsku – zaljubili su se u Istru, njena vina i terroir. Rezultat je bila odluka: proizvesti istarska vina u burgundijskom stilu! Svoju vinariju nazvali su Koquelicot,  jer  upravo ih je mak često pratio na mnogim postajama njihovog puta. Makova polja okružuju njihov posjed u Provansi  gdje imaju vikendicu; u Burgundiji, koju su često posjećivali uživajući u njihovim vinima često su makove viđali oko vinograda, a kad su stigli u Istru i vidjeli polja crvenih makova oko istarskih vinograda, ime Koquelicot nametnulo se samo od sebe. Tako je motiv maka na svim njihovim etiketama.

Na iznimno dobro posjećenoj Vinistrinoj radionici koju su vodile WOW-ice Martina Bek, WEST level 3 i enologinja Ivana Valić, kušala su se dva blanc de blancs-a vinarije Koquelicot: Kontempo i Luna, među kojima je jedina razlika u vinifikaciji to što je Kontempo zero dossage, dok Luna ipak sadrži nešto šećera. Godinu 2014., koja je za mirna vina bila loša, Olivier i Jacqueline su izvrsno iskoristili za svoje prekrasne pjenušce. Uslijedio je usporedni blind tasting burgundijskog vina i chardonnaya Koquelicot. Ono što je karakteristično za Koquelicot vina upravo je burgundijska stilistika podrumarenja i vinifikacije te su mnogu kušači ostali zbunjeni i nisu mogli odmah raspoznati koje je koje vino te uočiti razliku između francuske Burgundiju i naše Istre. Kako su mišljenja bila podijeljena, ubrzo se prešlo na detaljni tasting mirnih vina. Chardonnay Epicuria i Grand Cru-a Belaigra perjanica su ove vinarije. Ime Belaigra dolazi od imena istarskih gradića koji označavaju mjesto odakle dolazi grožđe – Belaj, odnosno mjesto Gračišće,  gdje Olivier i Jacqueline u Istri i žive. Također,  ime asocira na bijelu igru tj. igru koju igraju sa svojim chardonnayem u podrumu postižući uvijek ponovno predivne rezultate. Kako su burgundijski vinari poznati upravo po izvrsnom umijeću doziranja i odležavanja vina u hrastu, Olivier i Jacqueline bačve za sva svoja vina uvoze iz Francuske. Koriste renomiranog proizvođača Frere, za kojeg je karakteristčan dimni i pikantni „potpis“ vinima, a sve bačve iz iste linije imaju potpuno jednak učinak na vino što ujedno jamči jednaku kvalitetu. Bačvarska tvrtka Frere je jedina od top francuskih proizvođača koji svoju ukupnu godišnju proizvodnju drže strogo poslovnom tajnom, a kvalitetu i kontinuiranu stilistiku njeguju već godinama. Kad je riječ o podrumu, Olivier je ključna osoba vinarije a sve procese koji se ondje odvijaju – vrlo strogo kontrolira. No nije samo podrumarski dio pod strogom kontrolom. Vlasnici Domaine Koquelicot svoje dobavljače grožđa iz Istre ne smatraju i ne zovu dobavljačima, nego – partnerima. Proces proizvodnje je strogo kontroliran od sirovine do konačnog proizvoda, pa često obilaze nasade, zajedno s partnerima mjere kiseline i šećere u grožđu i zajednički odlučuju o terminu berbe.

Svu svoju strast prema vinima, nakon dugo godina uživanja u njima, konačno su pretočili i u vlastitu proizvodnju, a na hrvatskom tržištu su vrlo brzo postali prepoznat brand. Iako su ovdje prisutni tek nešto manje od 4 godine, već su ostavili značajan trag i utisak među vinskim connaisseurima. Suradnja sa WOW udrugom došla je prirodno jer su članice Martina i Ivana velike ljubiteljice ove vinarije, a Jacqueline je već duže vrijeme htjela organizirati WOW događanje u Istri. Nisu pogriješile, jer Vinistra se, kao najrelevantnije vinsko događanje toga kraja, pokazala kao izvrstan domaćin.

Napisao: WOW

Sharing is caring!