Baranja – vinska majka i domovina vinskih kraljica

Baranja – vinska majka i domovina vinskih kraljica 1

Jeste li znali da Baranja na mađarskom znači – vinska majka? Niste? E, pa zapamtite ovaj podatak i – ako vas put onamo nanese uživajte ondje u vrhunskim vinima. Baranja se nalazi u sjeveroistočnom kutku lijepe naše Hrvatske, između Dunava i Drave, a proteže se sve do mađarske granice. To je regija poznata po Parku prirode Kopački rit smještenom na rijeci Dravi i Dunavu, vinogradima i vinarijama, dobroj kuhinji, tradicionalnim selima, svjetski priznatim lovištem i širokim plodnim poljima.

Ovamo su se zaputile WOW-ice gdje se baš tu na Banovoj kosi, stoljećima uzgajala vinova loza, a još su Rimljani „kosu“ zvali – Zlatnim brdom. Ime je dobila  (po čemu bi drugome?), upravo  po zlatnoj kapljici koja je ovdje oduvijek tekla s njenih obronaka. Vinogradi su živjeli i za vrijeme turske vlasti a preživjeli su sve do današnjih dana. Dvodnevni izlet za petnaestak WOW-ica osmislile su i organizirale poznate baranjske sestre, vinarke i WOW-ice Sibila i Kinga Kolar, a uz pomoć Stanke Miljković te se svojski potrudile da sve bude ugodno i lijepo te poučno i – nezaboravno.

Wow-ice su se prvo uputile u Etno selo Karanac, pa u samo srce Baranje – Suzu koja je bogata ponajprije divnim, izuzetno marljivim i gostoljubivim ljudima, ali i ukusnom hranom, vrhunskim i nadaleko poznatim kulinarskim specijalitetima, te, jasno, finim vinima koja proizvode vrhunski vinari i WOW-u posebno zanimljive žene vinarke, od kojih su neke i članice udruge Women On Wine (WOW). Ljubazni domaćini proveli su svoje gošće baranjskim vinskim cestama i podrumima u kojima su se kušala odreda upravo neodoljiva vina. WOW-ice su u samo dva dana obišle i upoznale čak šest obiteljskih vinskih podruma: Svijetli dvori, Szabó, Kolar, Pinkert, Kusić i Josić. WOW!

Prva stanica: Etno selo Karanac, točnije vinarija Svijetli dvori sa svojim vlasnicima Julijanom Seleši Novački i suprugom. Svijetli dvori su osnovani 2012. godine u obiteljskom gospodarstvu Janoš Seleši, a ovdje se danas mogu kušati kvalitetna, vrhunska i predikatna vina s potpisom Baranje i Etno sela Karanac. Obitelj Seleši uzgaja sorte graševine, sauvignon, chardonnay, cabernet  sauvignon i pinot sivi – s ukupno 9 etiketa vina. Julijana je za svoje gošće priredila vrhunsku peku od divljači, a njezin suprug je uz ručak osobno vodio degustaciju vina. Kušale su se Graševina Premium 2016, Chardonnay 2016 i Graševina kasna berba (pozicija Jarčevo brdo). Posebno dojmljiv bio je Cabernet sauvignon 2016, svježe mlado crveno vino laganog tijela kratko vrijeme odležan u barique bačvi. Na kraju se, Pink Dayu u čast, kušao i njihov novi rosé.

Nakon ukusnog ručka kod obitelji Seleš Novački, WOW-ice su nastavile put u obiteljski podrum Szabó, također iz Karanca, gdje su ih dočekale – žene. Bile su to velikodušne i nasmijane, raspoložene i gostoljubive mama i sestre Anastazia i Andrea. Obitelj Szabó iz Karanca već se nekoliko desetljeća bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Njihovi su vinogradi na vrlo atraktivnoj lokaciji južnog podneblja Banske kose a u ponudi su vrhunska i kvalitetna suha vina zaštićenog geografskog podrijetla, a od sorti graševina, sauvignon blanc, pinot blanc, cabernet sauvignon i merlot. Imaju i rosé. Nakon obaveznog zajedničkog fotografiranja ispred kuće, slijedila je prezentacija vina u lijepo uređenoj kušaonici na drvenim klupama starim više od sto godina gdje se često kušaju vrhunske kapljice karanačkog vinorodnog krajolika. Anastazia je osobno vodila prezentaciju istaknuvši da se na cca 4,5 ha vinograda uzgajaju sorte koje su se potom i kušale. Krenulo se s Graševinom 2015 svježim vinom s izraženim citrusnim notama i punog tijela. Slijedio je Rose Fantazija 2015 i Sauvignon blanc 2015, pomalo netipični sauvignon s mirisima koji podsjećaju na zrelo voće, med i marelicu. Zatim se predstavio Pinot bijeli 2015, Cabernet sauvignon 2015 (odležan 9 mjeseci u barique bačvama) te Merlot 2015. Sve boce ovih vina ukrašene su etikatama koje predstavljaju predivnu tradicionalnu baranjsku čipku. Mama Szabó pripremila je i fine zalogajčiće – kruh s domaćom paštetom i kruh sa svinjskom masti i crvenom paprikom. A svojim dolaskom i kratkim prisustvom prisutne je počastio i tata, glava obitelji i famozni vinar Szabó, da bi se i osobno uvjerio da ipak postoje te famozne žene koje se zanimaju i razumiju u vina baš kao i njegove kćeri.

Nakon Karanca, WOW-ice su se uputile u Suzu, maleno pitoreskno mjesto u srcu Baranje, okruženo Dunavom, vinogradima i nepreglednim poljima. Smjestile su se u Pansionu Piroš  Čizma, a onda  odšetale do obiteljskog podruma Kolar. (*O tome pročitajte poseban tekst)

Baranjska vinska avantura nastavila se drugi dan posjetom obiteljskoj vinariji Pinkert koja, uz poznatog oca, ima na čelu jedan dinamičan i snažan ženski duo – sestre Kristinu i Renatu koje su srdačno dočekale WOW-ice. Ova obiteljska vinarija iz Suze već se generacijama bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Vinogradi se protežu na 15 ha, a smješteni su na Baranjskoj planini na nadmorskoj visini od 198 metara i to na izuzetno povoljnoj lokaciji za uzgoj vinove loze. Vinska priča obitelji Pinkert započela je početkom 1900-tih godina sadnjom tek nekoliko posađenih loza i stvaranjem malog obiteljskog podruma na obroncima Banskog brda pored mjesta Suza. Sestre Pinkert počastile su svoje gošće finom zakuskom i degustacijom nekoliko uzoraka vina od kojih se ističu bijele sorte graševina, chardonnay, sauvignon blanc i muškat žuti, a od crnih sorti cabernet sauvignon, frankovka, portugizac  i merlot – vina koja nose oznaku vrhunsko vino. Boce vina Pinkert krase jako zanimljive, posebne i ženstveno dizajnirane etikete s cvijetom tulipanom na koje je posebno ponosna Kristina čija je ideja o takvoj etiketi više puta pohvaljena i nagrađena. Eto tako tako to rade poduzetne žene, a evo i citata iz njihove brošure: „Ponosno i jako, odlučno i samopouzdano, nježno i ženstveno. To su naše žene. Takve žene nose ovu vinariju“. Što reći osim: BRAVO!

Iduća stanica na baranjskoj vinskoj WOW turi bio je Zmajevac, točnije podrum Kusić gdje su zahvaljujući osobnoj dobrodošlici vinara Kusića i njegove supruge, WOW-ice opet dočekane kao kraljice. Ispričana je kratka pričao vinariji, obišao se i lijepi  podrum kao i okolni vinogradi. Podrumi Kusić i vinogradi nalaze se u području poznatom kao „Mali Brijeg“ Banske kose i protežu se na površini od 9 hektara. Zahvaljujući izrazito plodnom tlu i povoljnoj klimi uspješno proizvode vrhunska vina. Kušaonica je u sklopu vinograda a  omogućava komfor uživanja u vinu. Nakon prezentacije, uslijedila je mala zakuska te kušanje vina redom:  Graševina 2014, lagano lepršavo vino zelenkasto zlatne boje, cvjetne arome i mirisa zelene jabuke; zatim novi rosé, kupaža samotoka, cabernet sauvignona i pinota crnog – poluslatkog osježavajućeg okusa; Sauvignon 2014 ugodne cvjetne arome i Cabernet sauvignon odnjegovan u bačvama slavonskog hrasta. Ljubazni Kusići pozvali su WOW-ice da sa svojim obiteljima i prijateljima opet navrate u njihov kraj jer uskoro će uz sam vinograd uskoro u ponudi imati i smještajne kapacitete.

Za kraj putešestvija WOW-ica, baranjska vinska cesta je završila obilaskom vinarije, degustacijom vina i ručkom kod poznatog vinara Josića.

Obitelj Josić je iz Osijeka a 1999. godine kupuje stari vinski podrum u Baranji, koji datira iz 1935. Godine, obnavlja ga, ali zadržava tradicionalni izgled podruma i oprema ga suvremenom tehnologijom. Istovremeno, kupuju i stare nasade vinove loze. Kvalitetna vina Josićevih proizvode se od autentičnih baranjskih sorti grožđa koja potječu iz njihovih vinograda na Banovoj kosi. Ljubav, ambicija, entuzijazam i poduzetnički duh dovode i do odličnih rezultata i do brojnih priznanja i nagrada za vina Josić. WOW-ice su kušale nekoliko etiketa vina iz njihove ponude kao što su: Graševina superior, Graševina ledeno vino te Graševina izborna berba prosušenih bobica, Rosé koji je nadaleko poznat (od sorte pinot crni), Chardonnay, Pinot sivi, Sauvignon blanc, Cuvee muškat te od crnih Cabernet sauvignon superior, Cuvee superior. Posebno je oduševio Traminac polusuhi i poznata etiketa Cicogna negra (kupaža cabernet sauvignona cabernet franca, syraza i merlota). U gastro ponudi restorana Josić specijaliteti su od riječne ribe – perkelti, paprikaši, dimljena riba, kao i jela od mesa i mesa divljači pripremljeni na roštilju na drveni ugljen, pod pekom, na ražnju…tu su i neizostavni gulaši i čobanci. Ručak samo za WOW-ice, svim će gošćama ostati u dugom sjećanju, baš kao i njihova probrana i vrhunska vina.

Pune dojmova WOW-ice su se složile da je ovo bio jedan od najljepših WOW izleta na kojem su upoznale vrijedne ljude vinare i njihove obitelji. Najljepša hvala vrijednom baranjskom ženskom ogranku udruge Women On Wine (WOW) Sibili, Kingi i Julijani na nesvakidašnjem gostoprimstvu i organizaciji ovog izleta u svom pitoresknom kraju okruženi ljepotom Dunava, vinogradima i nepreglednim poljima. Njihova ljubav prema baranjskom kraju i strast u stvaranju svojih upečatljivih vina nikoga neće ostaviti ravnodušnima pa tako nije ni WOW-ice koje su očarane i ozarenih lica krenule nazad svojim kućama.

Sharing is caring!