Bajkoviti Feričanci

Bajkoviti Feričanci 1

Dana 22. siječnja, na blagdan poznat i kao Vincekovo ili Vinkovo, vinogradari u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i diljem svijeta, zazivaju blagoslov za svoje vinograde. U Feričancima, u kojima vinarija Feravino njeguje bogatu vinsku povijest Slavonije, tada je osobito veselo. Trsovi se režu na tri pupa, čokoti kite kobasicama i kulenom a vinova loza zalijeva lanjskim vinom. Ove se godine imalo što i slaviti! Berba 2015. bila jedna od najboljih u posljednjih dvadeset godina, a 2016. je bila izazovna, no po kvaliteti vina – iznadprosječna. Nakon dvije uspješno provedene izborne berbe, prošla godina okrunjena je i Ledenom berbom sorte frankovka.

Na Vincelovo se i ove godine na obroncima Krndije u režiji Feravina okupilo oko tisuću ljubitelja vina da proslave početak nove vinogradarske godine a 20-tak članica udruge WOW ovamo je stiglo tjedan dana kasnije, u mali, posebno pripremljen i samo za njih dizajniran – boutique vinski posjet. A ako WOW-ice nešto znaju, onda znaju da vino pozitivno utječe na zdravlje! Važno je, naravno, piti umjereno i piti uz jelo, što potvrđuje i profesor dr. sc. Mladen Boban sa splitskog Medicinskog fakulteta koji godinama istražuje biološke mehanizme zdravstveno korisnih učinaka vina. Uostalom, prije nekoliko godina je Farmaceutski fakultet u Bordeauxu utvrdio da procijanidin, sastojak kojeg sadrže samo crna vina, sprječava arteriosklerozu i umanjuje rizik od srčanog udara, pa nije čudno da su mnoge WOW-ice najviše uživale upravo u elegantnoj frankovki koja sadrži najviše procijanidina, a koja je, uz predivnu graševinu, glavni adut Feravina.

No, za WOW-ice je sve počelo još ranije, putem, kad je u autobusu počelo upoznavanje s Feravinom, točnije s izvrsnim roséom Dika 2015., laganim ružičastim vinom upravo od divne sorte frankovke. Bio je to ugodan uvod i početak jednog lijepog prijateljstva, jer WOW-ice su na putu pratili djelatnici Feravina na čelu s voditeljem prodaje za domaće tržište Alenom Britvarevićem, „sukrivcem“ za ovaj fenomenalan izlet.

Feravino je jedinstvena kontinentalna vinarija s naglaskom na proizvodnju svjetski priznatih crvenih vina, a također i vrhunskih bijelih s osobitim naglaskom na graševinu. U Feričancima su WOW-ice dočekali glavni enolog Marijan Knežević, iskusan i vrstan u svom poslu, a zahvaljujući čijim uratcima je Feravino postalo prepoznatljivo od Londona do New Yorka i otvorio nova tržišta Poljske, Njemačke i Švicarske…Šefica parade bila je Jenette Šimić, koja vodi marketing i PR-a tvrtke a u mističnom ugođaju vinarije i podruma, uz čašicu već spomenutog predivnog roséa Dika 2015 čije izdanje iz 2016. uskoro dolazi i na festival PINK DAY, saznale su se zanimljivosti o ovoj vinariji.

Podrum Feravina među tehnološki je najmodernijim vinskim podrumima u Slavoniji, no ima korijene još s početka 19. stoljeća a čest gost ovdašnje plemenitaške obitelji Mihalović bio je čak i poznati skladatelj Franz Liszt koji je inspiraciju za svoja glazbena djela možda pronalazio i u vrhunskoj feričanačkoj kapljici.

Zanimljivo je i da činjenicu da je vino u određenim količinama i uz hranu zdravo, znaju čak i sportaši, koji uz dobar obrok rado popiju čašu vrhunskog vina. Feravino je ponosan sponzor hrvatske skijaške i rukometne reprezentacije, pa je na sljemenskoj utrci „Snow Queen Trophy“ 2017., te revijalnoj utrci na glavnom zagrebačkom trgu, najveća elita svjetskog skijanja uživala upravo u vinima ovog poznatog proizvođača iz srca Slavonije.

Gostima se u Feričancima nudi mogućnost degustiranja vina uz birane zalogaje u Starom podrumu i vinoteci, obilazak vinarije uz stručnu pratnju enologa, škola za vinoljupce, obilazak vinograda i vinske ceste a planira se i otvaranje novog restorana u sklopu poznatog Starog podruma, kao i potpuno novi reprezentativni barrique podrum koji će se protezati na površini od čak tisuću četvornih metara.

Nakon početnog upoznavanja s vinarijom i podrumom, u kušaoni je WOW-ice dočekao lijepi niz još ljepših vina.

Neosporno je da sorte kao francuski merlot, austrijska frankovka, australski syrah, novozelandski crni pinot, „svemirski cabernet sauvignon“, odreda upravo u Feričancima daju izvrsne rezultate. I nije nimalo nevažno spomenuti da je merlot Miraz 2012 bilo najbolje ocijenjeno vino u svojoj kategoriji na međunarodnom ocjenjivanju vina Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme u Bergamu.

A za WoW-ice su za kušanje bile pripremljene: mirisna is pecifična graševina Miraz 2015 (za koju je grožđe brano kasnije, kao zrelije a njega u podrumu nešto drugačija i vino je dulje odležalo u boci i kasnije izašlo na tržište). Zatim je tu bila miljenica većine – frankovka Miraz 2012 te divan syrah Miraz 2012. Kušanje je izazvalo opće oduševljenje a čuli su se, osim „ah“ i „oh“, još i epiteti poput – lepršavo, voćno, zanimljivo, fascinantno, toplo, rubinsko, odlično, gusto, moćno, grom… Svakako, ako ste iole ljubitelj slavonskih crnjaka (a ako niste, vrijeme je da postanete), u vašoj kolekciji obavezno morate imati moćna crna vina linije Miraz, kojima je čobanac najbolji prijatelj ili čak ljubavnik.

Tako je to, naime, jednom prilikom maštovito rekao poznati hrvatski vinski kritičar, Ivo Kozarčanin. To je bila njegova izjava nakon što je kušao upravo frankovku Miraz 2012., lijepo, voćno vino u kojem dominira zrela višnja, a ugodna kiselina daje mu prekrasnu svježinu. Uz nju odlično paše i kozji sir koji npr, prema preporuci Renea Bakalovića, možete preliti bučinim uljem da doživljaj vina bude još intenzivniji.

Nakon kušanja, uslijedila je predivna šetnja romantičnim, snijegom prekrivenim, pitomim obroncima obronaka Krndije. Upravo je ta šetnja ostavila vrlo upečatljiv dojam, zahvaljujući predivnoj prirodi i obnovljenoj staroj Vincilirskoj kući, poznatom ugostiteljskom objektu na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava. Uistinu jedinstven prostor usred vinograda, idealan za druženje i team bulding! A nakon šetnje – iznenađenje: tamburaši i – prekrasan ručak! WOW-ice su jele konkretno i uživale izražajno, kako je to ženama svojstveno, a sve je zvonko odjekivalo zdravicama i svirkom tamburaša.

Uz slavonske delikatese pila su se mlada vina: graševina Dika 2016 i mlada Frankovka 2016. Uostalom, poznato je da nijedan gost iz srca Slavonije ne odlazi gladan i žedan. U to su se ovoga puta doista uvjerile i WOW-ice: od besprijekornih hladnih suhomesnatih delicija, sve do goveđeg gulaša i pečene teletine sve je bilo neizrecivo ukusno, autentično i domaće, savršenih okusa i mirisa, rastopljeno u ustima, uživano i cijenjeno. Fenomenalna gostoljubivost, neizreciva toplina i radost druženja, svježa i domaća hrana, vina za poželjeti. Koja zovu na još.

I što reći – sada jedva čekamo da na tržište izađe pjenušavo bijelo vino Virtuo, brut, proizvedeno metodom vrenja u boci, dobiveno od sorte rajnski rizling koji su neki sretnici imali priliku kušati potkraj prošle godine u poznatoj zagrebačkoj vinoteci i wine baru Bornstein. Živjeli!

Sanja Muzaferija

Sharing is caring!