Članice udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino) već su dulje vremena razmišljale o posjetu jugu, konkretno – Šibensko-kninskoj županiji. Splitski ogranak pod vodstvom Adele Zujić-Viksović kovao je svoje, a zagrebačka „središnjica“ (ovoga puta u suradnji na relaciji Dijana Grgić, potpisnica ovih redaka, Sanja Muzaferija – predsjednica udruge i Vlasta Pirnat, art direktorica udruge i Pink Daya) – kovala je svoje šibensko-kninske planove. Ovoga puta nažalost se planovi nisu objedinili, ali i za to će vjerojatno, biti prilike. Dva dana, koliko su provele na izletu, sasvim sigurno nisu dovoljna za sve što bi ovdje vrijedilo obići, pa je odabran tek mali dio bogate vinske ponude ove županije. Prva destinacija bio je Knin, grad koji ne samo da je važan u hrvatskoj povijesti nego ga je lako zavoljeti i zbog njegovih prirodnih ljepota. Okružen je s devet planina i Šarenim jezerima, a kroz njega protječe čak sedam rijeka. Planina Dinara, slap Krčić i jedna od najljepših i najvećih srednjovjekovnih tvrđava u Europi, samo su djelić onoga što se može vidjeti i doživjeti u kraljevskom gradu. WOW-ice su posjetile tvrđavu, a pogled na prekrasan krajolik nikoga nije ostavio ravnodušnim. U selu Vrbnik, pokraj Knina, nalazi se vinarija Burnum. WOW-ice je ovdje dočekala Anđelka Amanović koja vodi vinariju, a uz vina su bile ponuđene slavne delicije ovoga kraja: pršut, domaća basa (svježi sir) i ušećereni bademi. Cuvée bijeli vinarije Burnum iz 2018. bio je, tko ga je kušao zna, odličan, ali su s novim, iz 2020. osjetno napredovali. Cuvée od maraštine, chardonnaya, pošipa i viogniera odlično je izbalansiran, a na nosu se ističu chardonnay i pošip. Vino je na nepcu slasno, kremozno, užitno. 14% alkohola tek malo grije grlo, ali nigdje ne iskače i ne smeta. Odležavanje u barrique bačvici dalo je dodatnu zrelost vinu. Crni cuvée od merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca je lijepo, nježno vino kojem je trebalo nešto vremena da se otvori i na nosu pokaže svu aromatiku. Ali, vrijedilo je pričekati!
Drugi dio dana, WOW društvance je provelo u vinariji Sladić u Plastovu pokraj Skradina. Ovdje su ih divni domaćini dočekali s osmijehom na licu. Ovu obiteljsku vinariju vode braća Ivan i Marko, kojima je posao prepustio otac Joso, koji i danas povremeno pomaže sinovima, pa je i sada preuzeo grupu i odveo je u mali obilazak sela. Za savršen ručak i desert koji obara s nogu, pak, zaslužna je bila majka Blaženka. Ivan je vodio degustaciju, prezentirao vina, upoznao gošće s njihovom vinskom vizijom. Maraština je prava zvijezda ove vinarije, ali uz nju Sladići proizvode vina i od debita, plavine i lasina. Iskreno su posvećeni autohtonim sortama ovog kraja a posebno veseli da svojim načinom rada ruše predrasude o debitu. Odličan je!
Na samom početku, WOW-ice su uživale u pršutu, siru i maslinama, što je bilo tek lagano zagrijavanje za peku. Teletina, janjetina i povrće bili su fantastično pripremljeni. Nakon glavnog jela, senior obitelji, Joso, poveo je grupu u šetnju, da se potroše kalorije ali i da se u prirodi kuša divno vino. U izvoru se prirodno rashladila butelja plavine a ta na licu mjesta popijena kapljica prijala je bolje nego u ambijentu nekog finog restorana. Mogle su se čuti i zanimljive priče iz prošlosti, posebno o starom načinu na koji se radilo vino, kao i o nekim starim vrijednostima koje se ovdje i danas poštuju.
Na povratku u vinariju, gošće je dočekao desert: smokve, mascarpone, keks, šlag… Prava bomba, i to u svakom smislu (pa i kalorijskom,) a uz to slastan prošek od maraštine. Sjajna vina, sjajna obitelj, sjajna priča! Nakon večere, noćenja i doručka u prekrasnom hotelu Borovnik u Tisnom, uz ručak su se degustirala vina obitelji Slamić. Davor Slamić ispričao je sve o počecima njihove vinske priče, prezentirao vina i družio se s dragim gošćama iz Zagreba i Rijeke. Premda je dojmove teško ukratko sažeti, valja reći da je hotel Borovnik idealno mjesto za odmor i potpunu relaksaciju, da odiše toplinom i jednostavnošću, a usluga je na izuzetno visokoj razini: profesionalno, ljubazno i na goste fokusirano osoblje – što je prava rijetkost, a uz besprijekorno čiste, ugodne i lijepo uređene sobe s pogledom na more – doživljaj je potpun. Ručak se sastojao od tri slijeda, a kuhar je bio opetovano hvaljen. Već je predjelom, rižotom od morskih plodova osvojio, a kovačem i mahunama kao glavnim jelom – razmazio je nepca. Kao što se očekivalo, vina su WOW-ice iznenadila ali i oduševila, jer babić koji radi Dane Slamić je nešto uistinu posebno. Didin san, Ćaćin san, Rosé i Syrah prikupili su dosta komplimenata i lijepo su pratili ručak, a babić je priča za sebe i u režiji Slamićevih pokazuje pravi potencijal ove nerijetko zanemarene sorte. Sve je završilo domaćim sladoledom i zaključkom da se u hotel Borovnik, ali i vinima Slamić treba vratiti.
Da bi se zaokružio WOW izlet, a prije povratka u Zagreb, uslijedio je posjet vinariji Vinoplod Šibenik. Doček je priredila sjajna ekipa, a posebne simpatije pripale su vodiču Kreši odjevenom u šibensku narodnu nošnju. Vinarija Vinoplod osnovana je davne 1959. godine u Šibeniku, a 5 godina kasnije lansiran je „Jura“, tada, a i danas najpoznatije stolno vino. Zanimljiva je priča o grbu koji se nalazi na logu vinarije a na kojem su golubica koja ne može odoljeti grozdu babića i golub koji je štiti raširenim krilima. U ovoj se vinariji njeguju autohtone sorte, pa u ponudi imaju debit, rosé od plavine, babić i prošek – koji su gošćama bili servirani uz domaću pancetu, pršut i sir dok je prošek, kako i priliči, poslužen uz čokoladni kolač. Vinoplod se ponosi i dugom tradicijom proizvodnje jakih alkoholnih pića, a najpoznatija je njihova travarica. U novouređenoj kušaoni, tik uz vinski podrum, uz puno smijeha, zanimljivih priča i dobrih vina, ugodno i zabavno, zanimljivo, edukativno i prštavo druženje polako je privedeno kraju. Jednoglasni dojam: fantastičan izlet u dobrom društvu, a drukčije i ne može ni biti kad se radi o WOW-icama.
Tekst: Dijana Grgić
Sharing is caring!