STRAST, LJUBAV I TRADICIJA U VINIMA KOS ODUŠEVILA WOW-ice

Početak srpnja obilježile su velike vrućine, a članice udruge WOW odlučile su osvježenje potražiti u zelinskom kraju. Mala ali vesela skupina članica s radošću se odazvala pozivu poznatog vinara Željka Kosa i posjetila njihovo uređeno gospodarstvo. Dočekali su ih ljubazni domaćini u punom sastavu: glava obitelji vinar Željko, supruga Anita, kći Helena, studentica Agronomskog fakulteta i najstariji sin Karlo, koji polako ali sigurno preuzima vodstvo u vinariji. Diplomirao je vinogradarstvo i vinarstvo na zagrebačkom Agronomskom fakultetu a dodatno se usavršavao u vinarijama diljem Sjeverne Amerike. Kosovi imaju još jednog sina kojega je poslovni i životni put odveo na druge staze ali i on, kad god je to potrebno, pomaže u obiteljskom poslu.

Kosovi su se smjestili u prostranoj i modernoj obiteljskoj kući ispred koje je savršeno uređen travnjak i dječje igralište, a tu je i kućica za ptice (ne samo za kosove) i znatiželjan i razigran kućni ljubimac pas Loki, vjerni obiteljsk prijatelj koji je WOW-ice oduševljeno pozdravio i pratio u stopu. „OPG Karlo Kos“ nalazi se svega pola sata od Zagreba, u pitoresknom i zelenom zelinskom kraju, točnije – u brežuljkastom selu Hrnjanec smještenom na Zelinskoj vinskoj cesti. Na 3,5 hektara vlastitih vinograda i jednom hektaru vinograda u zakupu obitelj Kos uzgaja kvalitetne sorte pretežito zasađene na položajima Jakopovca i Košutke: rajnski rizling, chardonnay, graševinu, kerner, crni pinot i autohtonu kraljevinu, a izrađuje pjenušce Anita i Rosula. Prvi susret s vinima Kos je – kako to i priliči – bio u predivno uređenoj kušaonici s drvenim elementima i kaminom uz koji su poredane butelje s etiketama Kos, a koje su se s vremenom mijenjale. To je svojevrsni podsjetnik na teške početke, ali i mnogobrojne uspjehe vinarije. Butelje danas imaju nove i modernije etikete na kojima se uz naziv vina i berbu nalazi i ptica. Naravno, kos! No, nije nevažno ni da je za dizajn starih etiketa „Studio Cuculić“ 2009. godine osvojio uglednu međunarodnu dizajnersku nagradu „Red Dot“. Na zidovima brojne uokvirene domaće i međunarodne nagrade i priznanja za njihova vina koja je prepoznala struka, ali i šira publika.

Budući da je na dan posjeta koji je organizirala potpisnica ovog teksta, bilo izuzetno vruće, dobro je došlo osvježenje pjenušcem „Anita“ brut, kojim je Željko iskazao počast svojoj supruzi nazvavši ga njezinim imenom. Ovo pjenušavo vino izrađeno je klasičnom metodom od tri sorte: chardonnay, kraljevina i rizling. Uz šarene i slasne slane zalogaje koje su s puno ljubavi pripremili domaćini, WOW-ice su se mogle iz prve ruke, ili na prvi zalogaj, uvjeriti  da Kosovim domaćim proizvodima nema premca. Izvrsni suhomesnati proizvodi, odlični sirevi i savršeni namazi od bučinih koštica, gorušice i jabuka te karameliziranoga luka, zatim jaja pripremljena u panko mrvicama s kremom od žumanjaka…bili su prava mala gurmanska rapsodija. Anita bravo, sve pohvale! Uz zakusku, gošće su kušale Kraljevinu 2021., kvalitetno bijelo, kiselkasto suho vino zelenkasto žute boje, od autohtone sorte kraljevine i Pinot crni rosé 2021. od sorte pinot crni; blagog i ugodnog mirisa, nježnih voćnih aroma poput maline, idealno za proljetno i ljetno uživanje.

Oduševljene WOW-ice sa zanimanjem su slušale priču o povijesti vinarije koju su im ispričali Željko i Karlo a koja počinje pretkom Jurom Kosom rođenim daleke 1872. godine, zatim Željkovim djedom Tomom i ocem Mirkom Kosom, odreda vrsnim vinogradarima i podrumarima koji su na Željka prenijeli tradiciju ali i ljubav ove obitelji prema vinu. Tik pred sam rat, 1990. godine, Željko Kos je zajedno s ocem Mirkom započeo s punjenjem vina u butelje s vlastitom etiketom. Tada je na snagu stupio zakon kojim je to propisano jer su se do tada vina prodavala u rinfuzi. Od tada obitelj Kos ulaže u moderan podrum, strojeve i uređaje kako bi proizvodila što kvalitetnija vina za sve zahtjevnije tržište. Godinu dana kasnije krenuli su s proizvodnjom kraljevine koja je sačinjavala 90% tadašnjih vinograda, ali i rajnskog rizlinga. Ispričali su i anegdotu o tome kako je Željkov otac Mirko želio posaditi graševinu, no umjesto graševine dobio je – rajnski rizling. Ne znajući koje je to vino, dio je izdvojio i kad ih je posjetio poznati hrvatski enolog, pokojni Gerhard Schubert, otkrio im je o kojoj je sorti riječ. Bila je to – na kraju – prava sreća, jer su upravo za rajnski rizling, berbu 1992. i 1993., osvojili srebrnu medalju na međunarodnom natjecanju u Ljubljani. Kasnije su proizvodili vino od sorte chardonnay, a od 1998. godine proizvode vino od pinota crnog, da bi od 2000. započeli proizvodnju pjenušaca. S druge strane ceste danas je u procesu izgradnje novi podrum, koji će djelomično biti ukopan u zemlju, a tamo će onda preseliti kompletna proizvodnja. U podrumu koji danas koriste, smjestit će skladište i prostor za odležavanje pjenušaca. Bit će zanimljivo doći ponovno, jednom kada se radovi dovrše. Odlazak do obližnjeg vinograda na istočnoj strani u kojem se nalazi ruralna kuća za odmor funkcionalno opremljena s drvenim elementima, pokazao se kao pun pogodak. WOW-ice su uživale u predivnom pogledu na vinograd i breskvu vinogradarku, zelenilu koje odmara oči i um a pomogao je i vjetrić koji je ugodno pirkao i hladio ih, kao i dobro ohlađeni ružičasti pjenušac Rosula brut proizveden klasičnom metodom, od pinota noira, fine arome i skladnog okusa s 12 % alkohola. Pio se i i aromatizirani, pitak, snažan i vrlo zaokruženi Kerner 2021., žutozelenkaste boje. Ova je sorta nastala križanjem rajnskoga rizlinga s crnom sortom trollinger i posebno je oduševila WOW-ice, pa se tražio i gutljaj više.

No, bez obilaska podruma, ovo ne bi bio kompletan posjet, pa su ga sa zanimanje obišle i vidjele gdje vina odležavaju u inox i drvenim bačvama od slavonskoga i talijanskog hrasta. Proveo ih je Karlo u pratnji vjernog Lokija koji se vješto umiljavao i uporno osvajao već osvojene gošće. U podrumu je izložena stara bačva iz daleke 1906. godine s inicijalima „JK“, koja više nije u funkciji, ali je ostavljena kao podsjetnik na prethodnike koji su svojim radom i trudom utrli put vinariji Kos kakvu poznajemo danas. Ugodno druženje se nastavilo uz Rajnski rizling 2020. , vrhunsko suho do polusuho vino žutozelenkaste boje osvježavajućega okusa i Pinot noir 2018. kvalitetno suho vino rubinsko crvene boje, začinskih i dimnih nota uz koje je Anita poslužila domaće torteline punjene sirom s naribanim sirom i tostiranim bademima.

WOW-ice su se složile da je posjet OPG-u i obitelji Kos bio blagotvoran za dušu, tijelo, um i nepce, pa je povratak u Zagreb teško pao svima, jer je bilo još mnogo tema. Ali, poći se moralo. Hvala dragoj obitelji Kos na lijepo provedenom danu i nesebičnom gostoprimstvu sa željom da i nadalje proizvode vrhunska kvalitetna vina i da i nadalje osvajaju nagrade i priznanja. Poučeni starom poslovicom „Od vina još nitko nije umro, a u vodi su se utopili mnogi“, nazdravite tu i tamo čašicom dobroga Kos, koje grije, nadahnjuje i ispunjava osjećajem ugode. Do idućeg susreta čin, čin!

Sandra Brambilla

Sharing is caring!