Druga riječka vinska školica: Intro i vinski svijet 2

Usprkos uvjetima u kojima nam život uvelike određuje epidemiološka situacija, riječke su članice WOW-a itekako aktivne. Ipak, „školica“ koju za njih vodi sommelierka Ines Matić Matešković u lipnju je odgođena, a održana ovih dana. WOW-ice su tako napokon dočekale i drugi dio svoje najmilije na već poznatoj modnoj adresi 4look bio eco beauty salona. Te se subotnje večeri ovaj prostor nakratko pretvorio u hram vina i dobrog raspoloženja. Na prvoj radionici, koja je održana još u siječnju, WOW-ice su se upoznale s osnovama vinske kulture i kulture stola, temeljnim pojmovima vinskog rječnika i tehnikama degustacije vina, a cilj ove druge bio je osvježiti i produbiti i nadograditi ranije stečena znanja. Ovog puta fokus je bio  na vještinama organoleptičke analize vina sommelierskom terminologijom, tehnikama dekantiranja vina i informacijama o najčešćim vinskim bolestima i manama. Tijekom dvosatne radionice, vesele polaznice su mogle kušati pet vinskih etiketa.

Ines Matić Matešković, sommelierki koja je ujedno i predavačica na tečaju prve razine Hrvatskog sommelier kluba, u provođenju radionice pomogao je i Josip Orišković, sommelier s ASI diplomom. Ovaj uigrani sommelierski tim savršeno se nadopunjavao i maestralno i s lakoćom vodio radionicu, ali i odgovarao na brojna pitanja znatiželjnih WOW-ica pa je atmosfera radionice bila užarena od prvog do zadnjeg trenutka. Kad je završilo ovo slatko učenje, svi su se začudili kako je vrijeme brzo prošlo. Ali, ono uvijek prolazi brzo kad se dobro zabavljaš, a pritom i učiš! Jedna od tema ovog druženja bilo je prepoznavanje mana i bolesti u vinima na temelju aroma seta vina koji je Ines pripremila za polaznice. Zanimljivo je da posve slučajno upravo prva otvorena boca imala jednu od mana koju ima  2 do 5% vina na tržištu – miris po čepu. Kako je Ines istaknula, maštala je o tome da joj se na ovoj radionici dogodi miris po čepu, koliko god takva želja čudno zvučala, ali samo zbog toga što to doista najbolji način da polaznice zauvijek memoriraju taj miris. I želja joj se ostvarila! Nakon neugodnog mirisa po čepu, učenje i druženje nastavile su uz ugodne voćne i cvjetne arome Bottega White Gold pjenušca od sorti glera, chardonnay i pinot, proizvedenog charmat metodom u pokrajini Veneto. To je ujedno bila prilika da se dotaknu svježe teme rosé prosecca koji je od ove godine dostupan na tržištu, kao i pet-nat pjenušaca koji će definitivno biti hit u budunosti. Uslijedila je organoleptička analiza aromatičnog sauvignon blanca vinarije Kota, na čijem primjeru su polaznice mogle vježbati svoje prepoznavanje aromatskih kategorija i pojedinih aroma koje su tipične upravo za sauvignon. I naučile su da se ova sorta izgovara kao „sovinjon“, a ne „savinjon“.

Večer se nastavila uz bogate arome šumskih jagoda i brusnica te eleganciju mjehurića pjenušavog roséa od sorte pinot noir, također iz talijanske vinarije Bottega, pri čemu su polaznice naučile kako kušati i organoleptički analizirati pjenušac. Voćno je da se pjenušava vina ne rotiraju u čaši da ne bi izgubila snagu mjehurića i da se, umjesto vinskih suza i gustoće, kod pjenušaca opisuje sustav perlanja vina, njegov intenzitet, brojnost i veličina mjehurića, kao i njihova postojanost. Objašnjavajući zašto se vino dekantira te razliku između dekantiranja i prozračivanja vina, Ines je pokazala i tehniku dekantiranja crvenog vina, naglašavajući da dekantiramo starija vina, kako bi ih odvojili od taloga, a prozračujemo mlađa vina kako bi smo oslobodili arome prisutne u vinu. Za tu prigodu, Ines je Teranu vinarije Rossi iz 2018. godine dala da prodiše i oslobodi prekrasne arome griotta, ljubičica i borovnica. Polaznice su potom uživale u organoleptičkoj analizi ovog rubinski crvenog terana izraženih tanina i intenzivnog okusa višnje maraske. Za kraj večeri, kušao se polusuhi Muškat žuti vinarije Rossi a učila se razlika između suhih, polusuhih, poluslatkih i slatkih vina te kako prepoznati potencijal ovog harmoničnog i aromatičnog polusuhog vina koje se može poslužiti kao aperitiv, uz različita jela, od slanih jela do deserta, u čemu i jest njegova najveća vrijednost.

Kad su učenici razočarani što je škola gotova, onda znate da im je bilo zanimljivo, a WOW-ice su se teška srca odvojile od svojih čaša i zanimljivih vinskih tema. Znak je to da uskoro možemo očekivati nove nastavke ove uspješne vinske školice, a to nas posebno veseli jer piti vino uz znanje o onome što pijemo, čini taj užitak još većim i vrjednijim. Planovi za nova edukativna druženja, nove radionice i događanja pomogli su da svi lakše podnesu rastanak.

WOW

Sharing is caring!