KOLAR obiteljski podrum

naslovna kolar

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kolar iz Suze, samoga srca Baranje, posebna je obiteljska priča u kojoj se isprepliću dvije loze: obiteljska i vinova. Dugi niz godina, ova se obitelj bavi uzgojem vinove loze, proizvodnjom vina te ugostiteljstvom. Podrumi Kolar s kušaonicom vina i restoranom otvoreni su 2004. Godine, a namjera je bila ponuditi gostima bogati izbor vina iz vlastite proizvodnje u kombinaciji s  tradicionalnim domaćim specijalitetima koje obitelj priprema sama. Sedmero ih je u obitelji, a to su otac Lajoš i majka Ilona, s kćerima Kingom i Sibilom, zetom Mariom i unucima Nikom i Rokom. Počeli su skromno i polako, a s godinama su postepeno povećavali opseg posla. Sve je zapravo počelo s podrumom naslijeđenim od djeda a danas su sva vina ovdje zajamčeno odnjegovana s pažnjom i ljubavlju. Dovoljno je samo da izaberete što želite kušati: graševinu, sauvignon, bijeli, sivi ili crni pinot, chardonnay, mirišljavi traminac, rajnski rizling, zeleni silvanac, cabernet sauvignon, frankovku ili pak – cuvée (Sunoir). Kušaonica vina, restoran i smještajni kapaciteti izgrađeni su i uređeni s puno srca i ljubavi, a ljubazni domaćini svojim gostima nastoje ponuditi samo ono najbolje, baš ono što bi i sami rado popili i pojeli. Vina su okićena brojnim nagradama, a među najdražima izdvajaju nagradu s izložbe vina kontinentalne Hrvatske za najbolje ocijenjeno mirno vino i zlatnu diplomu za isto vino CABERNET SAUVIGNON berba 2013.

Međutim, ono što im je ipak najdraže je kad im njihovi gosti pozitivno ocjenjuju njihove proizvode.

Vinske degustacije se organiziraju za manje grupe u vinskom podrumu, a za veće u podrumu koji je u sklopu restorana. Degustacija uvijek, uz kušanje određenog broja vina, uključuje malu zakusku. Restoran se sastoji od dva dijela od kojega je jedan dio uređen u nekadašnjem vinskom podrumu, a drugi u novom dijelu i oba mogu primiti maksimalno 36 osoba. Ovaj ugodni i lijepo uređeni restoran odlično je mjesto za opuštanje i uživanje u pravom domaćem baranjskom ugođaju. Stolovi na kojima se nude baranjski specijaliteti napravljeni su od raznih vrsta drveta iz baranjskim šuma – hrasta, jasena, divljeg oraha, divlje trešnje, lipe … Restoran radi po prethodnoj najavi, a primaju se grupe od minimalno deset osoba s unaprijed dogovorenim jelovnikom. Nakon uživanja u baranjskom iću i piću, odmoriti se može u tri dvokrevetne sobe visoke kategorizacije imenovane prema popularnim vinskim sortama: sauvignon, chardonnay ili kadarka. A nakon noći provedene u baranjskoj idili, jutarnju kavicu ćete popiti na terasi s koje pogled puca na prostrane baranjske njive. Jeli ste puno već večer prije? Nema veze, na doručak će vas svejedno „namamiti“ delicije obitelji Kolar: baranjski kulen, dimljena šunka, domaći sir i ostali ukusni zalogaji. Pogled na nepregledna baranjska polja i vinograde, kvalitetno vino, ugodan smještaj i ukusna domaća hrana razlozi su zbog kojih ćete se uvijek rado vraćati obitelji Kolar. Ljubazne sestre Sibila i Kinga, koje su i članice udruge WOW,  vrlo suvereno i uspješno vode vinsku priču te nastavljaju njegovanje i uzgoj najplemenitije sorte grožđa. Ljubavi i predanosti ne nedostaje niti u jednom trenutku, a to najbolje pokazuju njihova kvalitetna vina koja su okićena brojnim nagradama. Kolari nude 12 monosortnih vina i dva cuvée-a. Ponose se sa svojih sveukupno 14 etiketa vina. Vina su odnjegovana u specijalnim podrumima tzv. gatorima, a koje su još prije stotinu godina iskopali njihovi preci u strmom zidu lesa na grebenima južne Baranje u kojima je temperatura konstatna (12-14 °C), baš kao i vlaga. Na čelu s mamom chef pripremili su za WOW-ice tradicionalnu bogatu i tipičnu baranjsku trpezu počastivši ih uzbudljivom večerom i degustacijom svojih čuvenih vina. Za predjelo posluženi su domaći naresci, kobase, kulenove seke, razni sireve i namazi. Slijedio je tradicionalni fiš paprikaš točnije perkelt od soma s domaćom tjesteninom sa sirom te domaće štrudle, makovnjače i orehnjače. Uz večeru je domaćin gospodin Lajoš osobno vodio prezentaciju ponudivši svoje najbolje etikete vina. Opravdano su ponosni Kolari na svoju obiteljsku tradiciju jer već kroz tri generacije uspješno uzgajaju svoja vrhunska vina proizvedenih na cca 10,5 ha vinograda. Degustacija je počela s Graševinom 2016 pa Zelenim silvancem 2016, potom se kušao Bijeli pinot 2015, Chardonnay, Sauvignon blanc, Rose (frankovka, cabernet sauvignon). U svim ovim vinima dominiraju posebna svježina te voćne i cvjetne arome. Dva crvena vina vrhunske kvalitete iz dekantera su Cabernet sauvignon 2013 i Frankovka 2013, a poslužena su uz večeru pa su tako WOW-ice imale čast prve ih kušati budući vina još nisu izašla na tržište. Na kraju večeri slijedilo je veliko iznenađenje. Naime, tata Kolar odveo je svoje gošće u arhivski podrum i tamo predstavio svoja vina koja je odlučio arhivirati. Pritom je otvorio dva Sauvignona iz 2003. i jedan Traminac iz 2007. što je izazvalo sveopće divljenje i oduševljenje.

Jedan lijepi stih koji se nalazi na etiketama puno nam govori o vinima Kolar, a glasi ovako: „Strasno ga je voljelo sunce, a oplemenili su ga vrijedni ljudi i spremno je pričati priču o tom savezu sunca i čovjeka, u Suzi.“

 

Komentari su zatvoreni.